NieuwsSchadevergoeding Facebook

Consumentenbond sleept Facebook voor de rechter vanwege delen privédata

De Consumentenbond spant een rechtszaak aan tegen Facebook. Het bedrijf moet zijn Nederlandse gebruikers schadevergoeding betalen voor het delen van privégegevens, vindt de bond, die consumenten oproept zich aan te sluiten bij de claim.

null Beeld AP
Beeld AP

De Consumentenbond zegt dat Facebook privégegevens van gebruikers heeft verzameld en toegankelijk heeft gemaakt voor anderen. De informatie zou onder meer zijn gedeeld met bedrijven die apps ontwikkelden die via Facebook toegankelijk zijn.

‘Als je een fitness-app of een spelletje binnen Facebook gebruikte, hadden de ontwikkelaars toegang tot jouw gegevens. Maar gebruikers waren hier niet van op de hoogte, dat is een zwaar punt’, aldus een woordvoerder van de bond. ‘Daarnaast hadden de ontwikkelaars toegang tot de gegevens van jouw vrienden, ook als zij de app zelf niet gebruikten. Dan kun je geen controle uitoefenen op wie toegang tot je gegevens heeft.’ Over eventuele schadebedragen doet de Consumentenbond nog geen uitspraken.

Facebook zegt in een reactie dat het zich inzet om te voldoen aan de Europese privacyregels, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). ‘We hebben bijvoorbeeld ons beleid duidelijker gemaakt en ervoor gezorgd dat onze privacy-instellingen makkelijker te vinden zijn.’

Kent Facebook je beter dan je eigen partner?
Techreuzen als Facebook zouden hun gebruikers zo goed kennen dat ze zelfs kunnen voorspellen wat iemand wil eten. We zochten uit in hoeverre dat klopt, met behulp van het Facebookspoor van een geliefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden