Consumentenbond legt nu ook ziekenhuizen langs meetlat

De Consumentenbond werkt aan een experiment om ziekenhuizen te beoordelen op klantvriendelijkheid, lengte van de wachtlijst en kwaliteit van de medische zorg....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Op den duur moet het systeem worden uitgebreid naar alle ziekenhuizen en naar alle behandelingen. 'Maar voor het zover is, zijn we ver in de jaren 2000', zegt mr. P. de Klerk, die het experiment voor de Consumentenbond voorbereidt.

De directies van de tien ziekenhuizen in de regio Utrecht hebben hun medewerking toegezegd, maar met de medische specialisten moet het overleg nog beginnen. De Klerk beseft dat het publiceren van de wachtlijst en de kwaliteit van de behandeling 'gevoelig' ligt. De maatstaven voor de kwaliteitsmeting moeten overigens nog worden ontwikkeld. Voor het meten van wachtlijsten - dat nu door verschillende ziekenhuizen en verschillende specialisten op eigen wijze gebeurt - zal één meetmethode worden gehanteerd.

De Consumentenbond acht het niet uitgesloten dat patiënten die in de Consumentengids lezen in welk ziekenhuis de wachttijd voor een heupoperatie het kortst is, zich daar massaal aanmelden. In dat geval zal die wachtlijst onmiddellijk langer worden. Maar De Klerk gaat ervan uit dat patiënten een ziekenhuis niet uitsluitend beoordelen op de lengte van de wachtlijst, maar ook op andere positieve punten, zoals een restaurant of de nabijheid van familie.

Dat ziekenhuizen niet erg happig zijn om hun 'vuile was' buiten te hangen, bleek deze week bij de openbaarmaking van de resultaten van de IVF-klinieken (IVF= reageerbuisbevruchting). De klinieken met de laagste score bleken slechts met moeite te bewegen tot de publicatie. Volgens het ministerie van VWS moest uit dat onderzoek blijken of ziekenhuizen bereid zijn openheid van zaken te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden