NieuwsPersoonsgegevens

Consumentenbond dient klacht in: Google weet waar je woont, werkt en sport

De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend tegen Google. Volgens de bond ‘ontfutselt’ het bedrijf gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken, iets wat in strijd is met de wet.

De afbeelding die de Consumentenbond ter illustratie bij hun petitie heeft geplaatst, met het onderschrift: ‘Google weet waar je woont, werkt, shopt, sport en stapt door je te volgen met je Android-telefoon.’Beeld Consumentenbond

De klacht maakt onderdeel uit van een gezamenlijke actie met andere consumentenorganisaties, zoals de Europese koepelorganisatie BEUC en de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden.

Volgens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie ‘stuurt’ Google gebruikers richting het inschakelen van locatiegeschiedenis. Google krijgt daardoor informatie over waar iemand zich bevindt, terwijl daar volgens de bonden niet bewust toestemming voor is gegeven.

In een reactie laat Google weten dat de functie ‘locatiegeschiedenis’ standaard is uitgeschakeld. ‘Bovendien kunnen gebruikers gedeelde locatiegegevens op elk moment bewerken, verwijderen of de functie pauzeren.’ Het bedrijf zegt gebruikers in staat te stellen om ook op andere manieren locatiedata te beheren, bijvoorbeeld via de instelling ‘web- en app-activiteit’. ‘We werken er constant aan om onze privacy-instellingen te verbeteren en zullen het rapport goed bestuderen om ervan te leren.’

De Consumentenbond zegt dat onderzoek leert dat bij ruim de helft (54 procent) van de consumenten met een Android-telefoon de functie ‘web- en app-activiteit’ ingeschakeld is. ‘Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. We hebben er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen’, aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond, die een petitie heeft opgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden