Consumentenbond bepleit andere beloning assurantiemakelaars

De Consumentenbond pleit voor het loslaten van de huidige beloningsregels voor assurantietussenpersonen. Deze krijgen nu per afgesloten verzekering een provisie die niet afhankelijk is van het werk dat ze ervoor moeten verrichten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Consumentenbond maakte zijn standpunten dinsdag kenbaar op verzoek van een werkgroep van de ministeries van Financiën, Justitie en Economische Zaken, die zich bezighoudt met het mogelijk dereguleren van de Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf (Wabb). Volgens een woordvoerder van Economische Zaken neemt het kabinet hierover waarschijnlijk volgende maand een besluit.

De Wabb verhindert volgens de bond dat er sprake is van concurrentie in hoogte van provisie tussen tussenpersonen onderling. Daardoor is er voor de tussenpersoon geen prikkel om te concurreren in kwaliteit. De verleiding zou zelfs groot kunnen zijn om de verzekering onder te brengen bij een verzekeraar die de hoogste provisie hanteert.

De Consumentenbond concludeert dat de consument onvoldoende inzicht heeft in de beloning van de tussenpersoon en niet kan beoordelen in hoeverre de prijs en de geleverde diensten met elkaar in verhouding zijn. De consument heeft bovendien geen sanctiemogelijkheden als hij ontevreden is over het werk van de tussenpersoon.

De consument moet kunnen kiezen tussen het afsluiten van een volledig pakket van dienstverlening door de tussenpersoon of een beperkte opdracht, waartegenover dan ook een geringere beloning staat.

In een brief aan de betrokken ministers pleit de bond voor waarborgen voor de onafhankelijkheid van de tussenpersonen. Een eerste stap is ervoor te zorgen dat er op korte termijn meer inzicht komt in de feitelijke bindingen en werkelijke onafhankelijkheid van de tussenpersonen.

Kamerbeek en Huygens vormen in grootte de tweede zelfstandige adviseur in Nederland, zowel op de verzekerings- als op de vastgoedmarkt. De uitgebreide Kamerbeek Groep heeft een omzet van circa een half miljard gulden.

'Er is veel beweging in bank- en verzekeringsland, niet alleen schaalvergroting, maar ook op het gebied van zorgverzekeringen en pensioenen, als gevolg van de terugtredende overheid', verklaart directeur en grootaandeelhouder C. Kamerbeek de overname. Voor een onbekend miljoenenbedrag kocht hij de twee directeuren-eigenaren van Huygens uit.

Kleinere overnames zijn volgens Kamerbeek aan de orde van de dag: 'Bedrijven en particulieren zijn op zoek naar maatwerk en trekken een grotere wissel op adviseurs. Dat vraagt investeringen in knowhow en daarvoor is draagvlak nodig.'

De fusie zal naar verwachting niet leiden tot verlies van werkgelegenheid. Bij de Kamerbeek Groep werkten tot nu toe circa 600 mensen, die zowel bemiddelen en adviseren bij verzekeringen als bij pensioenen en onroerend goed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden