Consument veel pessimistischer

Ondanks het gejubel van nationale en internationale instanties over de economische groei in Nederland is het vertrouwen van de consumenten in december flink gedaald....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'De daling van de laatste maanden contrasteert met de gunstige economische verwachtingen van onder meer het Centraal Planbureau en de OESO', meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn gisteren verschenen overzicht. Vorige week nog overtroffen het CPB en de OESO elkaar in optimisme met groeicijfers voor het bruto binnenlands produkt van 2,9 (OESO) en 3,2 procent (CBS).

CBS-onderzoeker P. Oomens vermoedt dat het gedaalde vertrouwen samenhangt met de werkloosheid, die de laatste maanden weer is opgelopen. 'Kennelijk hebben die optimistische geluiden van het CPB en de OESO, maar ook die van ons, weinig indruk gemaakt op consumenten. Economische groei is ook een erg abstract begrip, mensen zien dat niet om de hoek gebeuren.'

De werkloosheid bedroeg in februari 506 duizend mensen, maar eind juli zaten er volgens het CBS nog maar 470 duizend mensen zonder werk. Eind oktober was dat cijfer weer opgelopen tot 490 duizend, en waarschijnlijk ligt het cijfer voor november en december nog hoger. Oomens: 'En dat zien mensen wel in hun directe omgeving.'

In december vreesden 57 van de 100 consumenten dat de werkloosheid zou stijgen, terwijl dat er in september slechts 28 waren. December vorig jaar waren daarover overigens nog 84 van de 100 mensen somber gestemd.

De bereidheid om zelf dingen te kopen, een van de twee factoren waaruit de index van het consumentenvertrouwen is opgebouwd, is het afgelopen jaar vrij stabiel geweest. Dat hangt volgens Oomens samen met de geringe loonstijgingen in Nederland.

De inschatting van de algemene economische situatie, de andere factor, is daarentegen tussen september (plus 16) en eind december (min 8) met liefst 24 punten gedaald. De eerste negen maanden van was dat vertrouwen gestegen van min 48 tot plus 16, volgens het CBS een recordstijging, maar die stijging stagneerde in oktober en november. Als de index 0 aangeeft, zijn er evenveel mensen optimistisch als pessimistisch.

Deskundigen wijzen erop dat werkgelegenheid altijd achter het economisch herstel aanhobbelt. In eerste instantie gebruiken bedrijven herstel om binnen het bedrijf orde op zaken te stellen. Daarna nemen ze hun toevlucht tot uitzendkrachten en pas in laatste instantie worden weer mensen in vaste dienst aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden