Consument steeds meer bereid geld uit te geven

De bestedingsdrang van de Nederlandse consumenten neemt toe. Sinds oktober 1990 is de koopbereidheid van consumenten niet meer zo groot geweest....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze conslusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek uit de conjunctuurenquêtes die de instelling maandelijks houdt. De koopbereidheid van de consument is tot begin dit jaar niet echt groot geweest. Vanaf februari ligt het aantal consumenten dat zegt van plan te zijn meer uit geven duidelijk hoger dan het aantal dat zegt terughoudend te zijn met de bestedingen.

Tegenover de grotere koopbereidheid staat een iets pessimistischer blik van de consumenten op de ontwikkeling van de economie. Maar nog schatten de consumenten de economische situatie duidelijk gunstiger in dan een of twee jaar geleden.

Het groeiende vertrouwen bij de consument gaat niet gelijk op met de verwachtingen van industriële ondernemers over het verloop van hun produktie. De producenten voorzien dat de komende maanden de produktiegroei iets zal afvlakken. Hierdoor komt een einde aan het sinds begin 1993 gestaag oplopende producentenvertrouwen. Volgens het CBS is het nog onduidelijk of het om een tijdelijke onderbreking gaat of om het bereiken van de top van het economisch herstel in de industrie.

De activiteit in de industrie is op dit moment al groot. De bezettingsgraad van de machines lag vorige maand op 85,2 procent, een niveau dat sinds maart 1991 niet meer was gehaald. Alleen in 1989 en 1990 lag de bezettingsgraad nog hoger.

Toch denken meeste ondernemers dat de productiecapaciteit te krap is. De nieuwe investeringen die bij veel bedrijven op stapel staan kunnen knelpunten in de produktie voorkomen. Bedrijven verwachten dit jaar 30 procent meer te zullen investeren dan in 1994.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden