Lezersbrieven

Consument kan richting geven aan transitie naar duurzaamheid

De ingezonden brieven van woensdag 8 februari.

In project Grensmaas in Zuid-Limburg gaat de natuur zijn gang. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In project Grensmaas in Zuid-Limburg gaat de natuur zijn gang.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: consument kan helpen bij snellere natuurinclusieve landbouw

De oproep van de 8 natuur- en milieuorganisaties om te komen tot een transitie naar een 'natuurinclusieve' landbouw, verdient alle steun en navolging. Een wat onderbelicht aspect in het stuk is de teloorgang van de bodemvruchtbaarheid, mede door het jarenlange gebruik van pesticiden en kunstmest. Zie het interview met de akkerbouwer Peter Harry Mulder.

Door nieuwe werkwijzen en het stoppen met het gebruik van pesticiden wordt de bodemvruchtbaarheid weer opgebouwd en kan de natuur (bijen, insecten, vogels) zich weer herstellen. Wanneer dit op wereldschaal wordt doorgevoerd, is de landbouw en veeteelt een belangrijke factor bij het reduceren van het CO2-gehalte in de atmosfeer. Dit stoutmoedige idee is door de Franse regering ingebracht in de klimaatconferenties in Parijs en Marokko.

De voorgestelde radicale aanpassing van het subsidiebeleid kan die gewenste transitie bewerkstelligen. Maar ik denk dat de consument door zijn aankoopgedrag - biologisch gecertificeerd, lokaal, vlees? - het tempo van de transitie en de gewenste richting daarvan ook sterk kan beïnvloeden en versterken.

Paul Asselbergs, Den Haag

Lekkere tomaat

De conclusie die Caspar Janssen trekt uit de tomaat van Hongarije kan ik volledig onderschrijven. Dezelfde sensatie onderging ik in Suriname 1967. Ik ben vijftien jaar in het tropische buitenland geweest. In mijn laatste jaren aldaar constateerde ik dat lekkere tomatenrassen aan het verdwijnen waren. De markt ging meer en meer overheersen. In oostelijk Europa zal hetzelfde proces zich voltrekken.

Ik teel zelf al veel jaren kleinschalig tomaten. Één ding staat vast. Alle tomaten in de Nederlandse kassen worden in te koude kassen geteeld. Al zou men de beste rassen kiezen, ze zullen nooit lekker worden.

25 à 30 graden is een must voor een goede basis. Doch deze temperatuur zal men niet toepassen. Ik heb zelf altijd een lekkere tomaat in de zomermaanden, in een hobbykas geteeld. Echte lekkere tomatenrassen zijn in Nederland zeer moeilijk verkrijgbaar.

Het lijkt me uitermate verstandig om tomaten te telen in Afrika. Goed voor de Afrikaanse landen. Laten we a.u.b. hier stoppen met gewassen telen die veel warmte nodig hebben.

Aardbeien en nieuwe aardappelen rond Kerstmis, een fluitje van een cent.

J. P. Kierkels, Boerakker

Diagnose op afstand

De inmiddels wereldwijde trend om op afstand publieke personen te diagnosticeren is door veel collega's van mij voortgezet.

In de veertig jaar dat ik psychodiagnostiek doceer is een basisregel dat je nooit tot een goede diagnose kunt komen indien je de persoon die het betreft niet hebt ontmoet en in het gesprekscontact hebt onderzocht.

Een andere essentiële regel is dat je niemand tegen zijn zin en wil in psychodiagnostisch onderzoekt. Indien zo'n onderzoek is afgerond, zwijg je hierover. Ik roep mijn collega's op zich aan hun beroepsethiek te gaan houden.

Prof. dr. Jan Derksen, klinisch psycholoog, Nijmegen

Winnaarsmentaliteit

De Canadese speler Denis Shapovalov (17) sloeg zondag in de Daviscupwedstrijd tegen Groot-Brittannië in een vlaag van woede een bal de tribune in en raakte de umpire in het gezicht. Ik hoorde dat hij spijt betuigde door te zeggen: ik zal het nooit meer doen.

Dat is toch geen winnaarsmentaliteit! Een ware kampioen zou zeggen: ik zou het zo nog eens kunnen.

Fred Kleinveld, Batenburg

Vergunningen?

Mijn oog viel op een advertentie in de krant van 7 februari op pagina 12 van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een wetenschapper (de heer Bokhorst) gaat naar Antartica om onderzoek te doen naar invloeden van de klimaatopwarming.

Ik verbaasde me dat je daarvoor in Nederland een vergunning moet aanvragen. Hij wil bodemmonsters meenemen, waarvoor hij al een vergunning had. In dit geval betreft het een aanvulling op deze al eerder afgegeven vergunning, nodig omdat hij ook wat monsters van een eilandje wilde meenemen. Hiervoor staat nu een halve pagina grote advertentie in de Volkskrant, maar waarschijnlijk in alle grote dagbladen. Is dit nu werkelijk nodig? Hoeveel betaalt de belastingbetaler hiervoor? Schieten we niet door in onze regelgeving?

Is dit 'normaal'?

Arjaan van Opstal, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden