Consul zetelt liever in wit monument

Het Angolese consulaat in Rotterdam besloot onlangs zijn nieuwe onderkomen in het centrum van de stad een opknapbeurt geven. De grauwgele zandstenen gevel van het voormalige gemeentearchief kon best een frisse laag witte verf gebruiken, vond de consul. Deze week zijn de schilders begonnen met het witten van de borstwering, zuilen, ornamenten en het wapen van Rotterdam op de gevel.

null Beeld Novum
Beeld Novum

Eén probleem: het pand is een rijksmonument. Voor elke verandering is een vergunning nodig, maar die heeft het consulaat niet aangevraagd. En dat is strafbaar.

Inspecteurs van de gemeente gingen deze week poolshoogte nemen, maar zij werden volgens het Algemeen Dagblad afgepoeierd met het argument dat het gebouw op Angolees grondgebied staat en dat daar andere regels gelden dan in Nederland. De gemeente zat met de handen in het haar. 'We gaan de wet handhaven, maar weten alleen nog even niet hoe. Dit hebben we niet eerder meegemaakt', aldus een woordvoerder donderdag tegen de krant. Vrijdagmiddag werd het werk gestaakt, na overleg tussen gemeente en consulaat.

'Het is een ingewikkelde kwestie', erkent hoogleraar internationaal publiekrecht Marcel Brus, expert in diplomatiek recht. Voorop staat dat de consul de Nederlandse wetten moet respecteren. 'Het consulaat staat gewoon op Nederlands grondgebied.'

Immuniteit

Toch kan de gemeente de regels niet afdwingen. 'De consul geniet immuniteit en kan niet worden vervolgd.' Alleen voor zaken die 'niet voortvloeien uit de uitoefening van consulaire taken' is strafvervolging mogelijk. Of het schilderen daaronder valt, is moeilijk te zeggen. Het best kan Rotterdam volgens Brus het gesprek aangaan, en eventueel het ministerie van Buitenlandse Zaken inschakelen voor diplomatieke druk.

VVD-raadsleden maanden het gemeentebestuur tot snelle actie, omdat het witten van de voorgevel 'onherstelbare gevolgen' zou hebben. In hoeverre dat zo is, hangt onder meer af van de gebruikte verfsoort, vertelt de Rotterdamse architect Wout Putter. Hij deed onder meer de renovatie van het Rotterdamse stadhuis. Volgens Putter zal het herstel hoe dan ook 'ingewikkeld' zijn. 'Je kunt de verf er afhalen, maar er blijven altijd resten in de poriën van het zandsteen zitten.' De verf is wel met lasertechnieken te verwijderen, 'maar dat is erg kostbaar en arbeidsintensief'.

Aannemer John Appel, die de opdracht voor het consulaat uitvoert, erkent dat er geen vergunning is aangevraagd voor de verfbeurt. De ophef vindt hij 'erg overtrokken'. 'Als we het hadden kunnen afmaken en de steigers waren weggehaald, had je gezien hoe mooi het was geworden.' Of de klus wordt geklaard? Komende week praten de partijen verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden