‘Constructie van garage niet onveilig’

De constructiefouten in de parkeergarage aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam veroorzaken geen onveilige situatie. Dit staat in een brief die Fortis Vastgoed, de eigenaar van de ontruimde woningen maandag naar het stadsdeel Bos en Lommer heeft gestuurd....

De brief werd woensdag openbaar gemaakt, samen met het onderzoek waarin de fouten werden geconstateerd. Uit het rapport blijkt dat op twaalf plekken in de parkeergarage – waarop het plein, de winkels en de woningen rusten - de wapening in het beton niet deugt. Er zijn dunnere, minder of juist meer ijzeren staven gebruikt dan op de bouwtekeningen staat aangegeven.

‘In het onderzoek wordt op geen enkele manier gerefereerd aan een onveilige situatie’, zegt Kay van de Linde, woordvoerder namens Fortis Vastgoed, projectontwikkelaar Multi Vastgoed en aannemer Hillen & Roosen. ‘Maar we respecteren de beslissing van de gemeente.’

Het onderzoek was voor burgemeester Cohen aanleiding de woningen en winkels op het plein dinsdagavond hals over kop te ontruimen. ‘Zo’n verschil van mening is lastig uit te leggen’, erkent de woordvoerder van Cohen. ‘Maar wat voor ons telt, is dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.’

Het is de bedoeling zo snel mogelijk te beginnen met een vervolgonderzoek om in kaart te brengen wat de precieze omvang van de gebreken is en hoe deze verholpen kunnen worden. Ook de vereniging van eigenaren zal hierbij betrokken worden. De vereniging stelt de bouwers, Fortis en de gemeente aansprakelijk voor alle schade.

Inmiddels hebben woningbouwverenigingen ruim zeventig woningen aangeboden om de gedupeerden op te vangen. In totaal zijn negentig huizen nodig.

Naar aanleiding van de scheur die in februari in het plafond van de parkeergarage ontstond, heeft het stadsdeel Bos en Lommer de VROM Inspectie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de dienst Bouw- en Woningtoezicht van het stadsdeel. Daarbij wordt gekeken naar de verlening van bouwvergunningen en naar het toezicht op de aanleg van het plein.

Het is niet de eerste keer dat de VROM Inspectie het stadsdeel onderzoekt. In 2003 gebeurde dat al eens. De inspectie oordeelde toen dat het handhavingsbeleid van het stadsdeel ‘niet adequaat’ was. Doordat de beoordeling van aanvragen voor bouwvergunningen was uitbesteed, beschikte het stadsdeel zelf bovendien nauwelijks over bouwtechnische kennis.

Een geldloper doet woensdag op een verlaten Bos en Lommerplein onder politiebegeleiding zijn werk. Alle 27 winkels hebben inmiddels hun deuren gesloten. Dinsdagavond besloot de Amsterdamse burgemeester Job Cohen onverwacht de woningen, winkels en kantoren op het plein te ontruimen. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden