Constantijn Huygensprijs naar auteur A.L. Snijders

amsterdam De schrijver A.L. Snijders heeft de Constantijn Huygensprijs gewonnen, een van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied. A.L. Snijders (1937) krijgt de prijs voor zijn zeer korte verhalen (zkv's), een genre dat hij zelf verzon. De prijs bedraagt 10.000 euro en wordt vergeven door de Jan Campert Stichting. In maart 2011 wordt de prijs in Den Haag uitgereikt.

John Schoorl

Snijders, die in werkelijkheid Peter Müller heet, maakt de laatste jaren furore als schrijver, vooral sinds de geboorte in 2000 van de zkv's. In hoog tempo worden vanaf 2005 de verzamelde zkv's uitgegeven, in mooi gebonden boeken, bij AFdH-Uitgevers uit Enschede. Voorbeelden hiervan zijn Bordeaux met ijs en Vijf bijlen. Medio november verschijnt een nieuwe bundel: Een handige dromer.


Bijna dagelijks stuurt hij zijn superkorte vertellingen per e-mail naar lezers die zichzelf hiervoor hebben aangemeld. Hij noemt deze 'graslijsten', en heeft daarvoor namen als 'trilgras', 'watergras', of 'zwenkgras'.


Snijders, een geboren en getogen Amsterdammer, verhuisde in de jaren zeventig naar een boerderij in Klein Dochteren in de Achterhoek. Zijn literaire helden zijn onder anderen Nescio, John Cheever en Isaak Babel.


Een roman schrijven is niks voor hem, verklaarde hij eerder in de Volkskrant. Zkv's zijn leuk omdat ze leuk zijn om te maken. Lekker kaal opschrijven, met niet te veel vlees aan de botten. Zijn verhalen gaan eigenlijk over alles, zijn sterk anekdotisch en bevatten soms lange literaire citaten, alles aaneengeregen in een superieure stijl - als het goed is opgeschreven, is het waar.


In een reactie zegt A.L. Snijders 'als een kind zo blij te zijn'. 'Een erkenning van jewelste. Ik heb nu ook een literaire prijs.' Hij vernam gistermiddag telefonisch dat hij de Constantijn Huygensprijs had gewonnen, maar raakte van die mededeling zo in de war dat hij pardoes vergat welke prijs het was. Snijders: 'Het mooiste is dat ik de prijs krijg voor een zelfverzonnen genre. Alsof je een auto hebt bedacht waarvan blijkt dat je er nog mee je kunt rijden ook.'


Op mijn graslijsten staan vele namenvan mensen die ik nooit ontmoet heb.Ook van mensen die ik niet ken. Somshoor ik dat er iemand is gestorven. Dieschrap ik dan. Dat is een vreselijk moment.Alsof ik hem zelf doodmaak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden