NieuwsConstantijn Huygens Prijs

Constantijn Huygens Prijs voor Stefan Hertmans

De Constantijn Huygens Prijs is toegekend aan Stefan Hertmans (68). De Brusselse auteur krijgt de prijs van 12 duizend euro voor zijn gehele oeuvre, zo werd donderdagavond bekendgemaakt.

Arjan Peters
De Vlaming Stefan Hertmans tijdens de uitreiking van de AKO Literatuurprijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Beeld anp
De Vlaming Stefan Hertmans tijdens de uitreiking van de AKO Literatuurprijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.Beeld anp

Als jongeling wilde Stefan Hertmans (geboren in Gent, 1951) muzikant worden en speelde hij gitaar in bandjes. Maar zijn broer Peter had meer talent en werd jazzmusicus. Ze treden wel eens samen op, waarbij Stefan dan gedichten reciteert – de bron waaruit zijn hele oeuvre voortkomt, dat verder bestaat uit romans, essays, verhalen en theaterteksten. Het bekendst is zijn roman Oorlog en terpentijn (2013), waarvoor hij de AKO Literatuurprijs kreeg, volgens de jury een ‘late meesterproef en onmiddellijke klassieker’, gebaseerd op de dagboeken van Urbain Martien (1891-1981), zijn grootvader van moederskant, die ervan droomde om schilder te worden en in de Eerste Wereldoorlog diende als frontsoldaat. Het was het verhaal van ‘een kleine mens die de grote passies van het leven heeft gekend’, volgens de auteur de verklaring voor het grote succes en de herkenning bij veel lezers.

Andere bekende titels van Hertmans zijn Naar Merelbeke (1994), een autobiografische roman over een naamloos jongetje dat van een saai dorp een mythisch oord maakt, en De bekeerlinge (2017), net als zijn bestseller op oude documenten gebaseerd, over een Joodse vrouw die tijdens een pogrom in de 11de eeuw haar gezin verloor.

De laatste jaren profileert Hertmans zich als bezorgde Europeaan, de inwoner van een verscheurd continent dat in zijn ogen alleen toekomst heeft op basis van empathie, ‘je eigen persoonlijkheid oprekken om begrip te krijgen voor het perspectief van de ander’. In zijn theatertekst Antigone in Molenbeek (2017) zoekt de zus van een zelfmoordterrorist haar broer, om hem te kunnen begraven. In zijn dichtbundel Onder een koperen hemel (2018) formuleert Hertmans het zo: ‘Je kunt geschiedenis gaan lezen,/ raadsels, roddels en geruchten,/ pagina’s geschifte elektronica,/ en toch plots voor een bedelaar/ in regen staan en niet meer weten/ waarom we in de wereld zijn.’ Dit is de opening van het gedicht ‘Neem en lees’, naar de woorden van kerkvader Augustinus.
Hertmans, in een vraaggesprek toen hij het Poëziegeschenk 2016 verzorgde: ‘Ik stel mij kwetsbaar op, maar de lezer moet zich ook openstellen, anders gebeurt er niets en blijft het huis dat hij binnen is gegaan leeg. Een gedicht is een songtekst, maar de melodie moet vanuit u komen.’ Op zijn werkkamer pakt hij er tussen de bedrijven door nog wel eens de elektrische gitaar bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden