Consortium wil 2de Maasvlakte in 'binnenmeer'

Bouwmaatschappij Ballast Nedam, de ING Bank en het Rotterdamse containerbedrijf ECT willen een vierduizend hectare groot gebied in de Noordzee vóór het Rotterdamse havengebied afbakenen met een ringdijk....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

In hun plan voor deze Tweede Maasvlakte zou de overheid ongeveer vijf miljard gulden moeten bijdragen aan zeewering, ontsluiting en ontwikkeling van aansluitende natuurgebieden. De particuliere sector zelf zou voor het opspuiten van terreinen en aanleg van kades drie miljard gulden moeten opbrengen. De drie bedrijven denken dat het binnenmeer binnen zes jaar gereed kan zijn.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat kreeg het plan donderdag overhandigd. Ze zei 'verheugd' te zijn met dit plan voor publiek-private samenwerking voor de Tweede Maasvlakte, waar de groei van de Rotterdamse haven moet worden opgevangen. De overheid zoekt naarstig naar dit soort samenwerkingsplannen om miljardenprojecten te kunnen financieren. Netelenbos kon de drie bedrijven echter niet zeggen of hun plannen realiteit worden.

In het kader van ruimteproblemen van de Rotterdamse haven wordt naar een aantal mogelijke oplossingen gekeken. Er zijn diverse plannen voor nieuwe havengebieden in de Noordzee. De drie ondernemingen willen een zo groot gebied in de Noordzee afbakenen dat allerlei varianten erin passen. Land kan naar behoefte worden opgespoten.

Maar de aanleg van een Tweede Maasvlakte is niet de enige mogelijkheid voor een oplossing van veronderstelde groei van de Mainport Rotterdam. Die zou volgens sommigen ook kunnen worden opgevangen op bestaande (industrie-)terreinen in Rotterdam en Zuidwest-Nederland. Netelenbos verwees gisteren nog eens nadrukkelijk naar die mogelijkheid.

Ze deelde ook mee dat het rijk begin volgend jaar bekendmaakt 'of en zo ja hóe private partijen' kunnen deelnemen aan de ontwikkeling van Mainport Rotterdam.

De milieubeweging heeft het plan van de drie bedrijven als 'absurd' naar de prullenmand verwezen. Een ringdijk zou een zware aantasting van de Ecologische Hoofdstructuur zijn, die zich ook uitstrekt tot dit gebied.

Het gebied dat (uiteindelijk) kan worden ingepolderd, is 'buitensporig' groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden