Conservatoren Stedelijk fel tegen filiaal op de Zuidas

De conservatoren en de wetenschappelijke staf van het Stedelijk Museum zijn 'woedend' en 'zeer verontrust'. Vrijdag lazen zij in het museum een verklaring voor, waarin zij het voorstel van Amsterdam om het Stedelijk uit te breiden met een filiaal op de Zuidas, afkeuren....

Van onze verslaggeefster

In de verklaring, die wordt gesteund door museumdirecteuren Fuchs en Van Heusden, benadrukken zij het belang van een 'ongesplitst' museum op de huidige locatie in 'het culturele hart van Amsterdam'. Collectie en tentoonstellingen moeten onder één dak blijven. Daarnaast wordt gepleit voor 'vernieuwend artistiek beleid' en 'maatschappelijk debat' als basis van het nieuwe museum.

De verklaring kreeg vrijdag veel bijval van het publiek in het Stedelijk. Sommigen betitelden het statement evenwel als een artistiek achterhoedegevecht. J. Houweling, directeur van het Sandberg Instituut: 'Dit had tien jaar eerder moeten gebeuren.' Uitbreiding van het museum op de huidige lokatie is volgens de gemeente niet mogelijk omdat daar het geld voor ontbreekt.

Schilder Toon Verhoef is inmiddels met andere Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars een initiatief gestart om de ontbrekende 35 miljoen euro voor het Stedelijk bijeen te brengen. Zij vragen verschillende kunstenaars en ook alle tweeduizend ondertekenaars van een onlangs gehouden petitie tegen opsplitsing van het Stedelijk om kunstwerken in te brengen.

Die moeten dienen als onderpand voor een lening bij de bank. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer Sol Lewitt, Robert Ryman, Karel Appel. Verhoef ziet na gesprekken met banken 'reële kansen' voor het plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden