Conservatieve Vlaamse jeugdbeweging Schild & Vrienden grossiert achter de schermen in racisme en seksisme

De jongerengroep Schild & Vrienden doet zich voor als een nette club die opkomt voor gezin en vaderland. Maar achter die façade schuilt een bolwerk van racisme en seksisme, ontdekte het Vlaamse tv-programma Pano.

Sacha Kester
Dries Van Langenhove.  Beeld VRT
Dries Van Langenhove.Beeld VRT

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

‘De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn en welke niet’, schrijft Dries Van Langenhove, de 25-jarige oprichter van Schild & Vrienden, in een besloten chatgroep.

Vlaanderen reageert onthutst op de onthullingen van het actualiteitenprogramma Pano: het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek begonnen naar de retoriek van Schild & Vrienden, en de Universiteit Gent schorst Van Langenhove, die daar ook in de raad van bestuur ­zetelt. Er wordt een tuchtprocedure gestart om hem definitief uit te sluiten. De conservatieve politieke partij N-VA neemt nadrukkelijk afstand van de beweging. ‘Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats’, zegt voorzitter Bart De Wever. Zijn partij had voor de gemeenteraads­verkiezingen drie leden op de kandidatenlijst staan die ook zijn verbonden aan Schild & Vrienden, maar die zijn woensdag alle drie geschrapt of uit zichzelf teruggetreden. Zo’n twintig leden van Jong N-VA die aan Schild & Vrienden waren gelieerd, zeggen hun lidmaatschap bij de beweging op.

Grappige Facebookgroep

Het begon allemaal in 2017. De flamboyante Van Langehove (hij studeert nu rechten, heeft al een master in politieke wetenschap en is gediplomeerd loodgieter) begon een besloten Facebookgroep, waarin ‘grappige beelden die niet altijd politiek correct hoefden te zijn’ werden gedeeld. Na verloop van tijd werd er ook over politiek gediscussieerd.

Toen in datzelfde jaar een toespraak van N-VA-staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) werd afgelast vanwege vandalisme door linkse groeperingen, deed Van Langenhove een oproep om hem bij volgende bijeenkomsten te beveiligen. Er kwam negentig man opdagen. ‘Met zo’n mobilisatiecapaciteit moet ik iets doen’, zei Van Langenhove af­gelopen maart tegen de Vlaamse krant De Morgen. ‘Als zoveel jongeren op straat willen komen voor een rechts en Vlaams gedachtengoed, mag dat niet verloren gaan.’

Schild & Vrienden werd al snel veel zichtbaarder. Leden raapten huisvuil op, bezochten bejaarden en voerden actie tegen het ‘cultuurmarxisme van links’. Van Langenhove werd een bekend gezicht in de media, en van de acht gekozen leden van de Vlaamse Jeugdraad (een officiële adviesraad voor de Vlaamse regering) komen vier jongeren uit zijn entourage. Het is onduidelijk hoeveel leden de organisatie precies heeft, maar de Facebookpagina van Schild & Vrienden telt 14 duizend volgers.

De weerbaarheid van de jeugd is een belangrijk aandachtspunt voor de beweging. Een gezond lichaam hoort volgens Van Langehove bij de idealen, en er wordt ook geoefend op de schietbaan. Dat deden ze vorige maand nog in Roemenië, waar Van Langenhove ook sprak met de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Verdacht

Maar een rechtse organisatie is al snel verdacht, klaagde Van Langenhove. Vorige week zei hij nog vanaf de Zomeruniversiteit van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet tegen De Morgen dat de gevestigde media hem steeds in een kwaad daglicht stellen, terwijl hij echt niet racistisch is. Ondanks zijn achterdocht mocht een verslaggever van Pano Van Langenhove een half jaar volgen. Hij wist echter niet dat Pano ook toegang kreeg tot besloten chatgroepen van Schild & Vrienden, en in totaal 67 duizend berichten las.

Een kleine negenhonderd man heeft toegang tot de besloten Facebookgroep van de organisatie, en een later opgerichte chatbox telt 190 kern­leden. Hier delen zij hun plannen: het is belangrijk om sleutelposities in te nemen bij grote instellingen om invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. ‘Het is tijd voor een mars door de instellingen’, schrijft iemand, om zo het ultraconservatieve gedachtengoed van Schild & Vrienden te normaliseren.

Grof

In die besloten groepen is geen bericht te grof. Er wordt openlijk gedweept met het nazisme, en er worden extreem seksistische en racistische grappen gemaakt. Zo is er een foto van een zwart jongetje, met daarbij de tekst: ‘Dit is Mumba, een negerjongen van 8 jaar. Hij doet er elke dag drie uur over om naar school te komen. Met uw steun van 5 euro kopen wij een zweep en zorgen we ervoor dat die luie tyfusneger binnen een kwartier op school is.’

Er is een cartoon van een vrouw die zichzelf in de bus laten nemen door een man. Dat heeft hij ‘verdiend’ omdat hij een moslima in dezelfde bus op haar sluier aansprak. En er is een foto van een man die op zijn fiets, met een automatisch wapen in de hand, een zwart kind achtervolgt. ‘Als je staat te barbecueën en je houtskool loopt weg’, staat erboven.

Eén van de grappen in de besloten chatbox van Schild & Vrienden.  Beeld VRT
Eén van de grappen in de besloten chatbox van Schild & Vrienden.Beeld VRT

‘NOOIT screenshots’

Geen wonder dus dat Van Langenhove waarschuwt dat er ‘NOOIT screen­shots uit deze groep mogen worden gedeeld.’

Hier herkent hij niets van, zegt Van Langenhove als hij door Pano met het materiaal wordt geconfronteerd. Iedere gek kan een plaatje maken en zeggen dat het van Schild & Vrienden komt. ‘U bent bedot’, vertelt hij de verslaggever van Pano. Vandaag liet hij aan de Vlaamse krant HLN weten dat hij zich op stappen beraadt: ‘Ik ga terugslaan.’

Alt-right in Nederland: Hoe Erkenbrand zich opmaakt voor de strijd om een blanke natie

Een extreemrechtse groepering waarvan een groot aantal leden hoger opgeleid is, hebben we in Nederland lang niet gezien. Opvallend, vindt ook de AIVD. Wat is Erkenbrand, waar staat het voor en wie zijn de mensen erachter?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden