Conservatieve miljonairs willen niet met Trump in zee

De steenrijke gebroeders Koch, die Amerika met een netwerk van een paar honderd collega-miljardairs in conservatieve richting proberen te sturen, houden zich buiten de Amerikaanse presidentsrace. Ze zijn wel bereid Republikeinse senatoren en congresleden te helpen in staten waar straks slag zal worden geleverd met de Democraten.

null Beeld ap
Beeld ap

Op een bijeenkomst met andere vermogenden in een luxe hotel aan de voet van de Rocky Mountains zei de 80-jarige industrieel Charles Koch zondag dat hij 'geen van beide kandidaten kan steunen'. Donald Trump is in zijn ogen niet voldoende aanhanger van de vrije markt en een kleine overheid, terwijl de steun voor Hillary Clinton 'een bloedschande' zou zijn.

Volgens persbureau AP was het grootste deel van de gasten het met het besluit eens. Een minderheid wil wel met Trump in zee.

De gebroeders Koch zijn grootindustriëlen die symbool staan voor de gekochte politiek van Amerika. Met het geld dat zij ophalen in hun netwerk kunnen ze politici maken en breken. Hun oorlogskas zou dit jaar 750 miljoen dollar bedragen - geld dat ze via hun stichting Freedom Partners en hun politieke steuncomité Americans For Prosperity uitdelen aan conservatieve kandidaten en organisaties.

Dat de Kochs niet wisten wat ze met hun geld aan moesten was al duidelijk. Ze hebben zich ook bij de voorverkiezingen grotendeels afzijdig gehouden. Ondanks hun afkeer van Trump (toen die in april opperde dat moslims zich zouden moeten registreren, zei Charles Koch dat hem dat deed denken aan Nazi-Duitsland) hebben ze zich niet tegen hem verzet. Toen hun werd gevraagd mee te doen met de anti-Trumpcampagne weigerden ze.

Dat was deels strategisch. Het tegenhouden van Trump leek in de voorverkiezingen bijna onmogelijk, juist omdat Trump een punt maakte van zijn financiële onafhankelijkheid. Als het Koch-netwerk met veel geld een campagne tegen hem had opgezet, zou dat precies bewijzen wat Trump voortdurend zei: dat het establishment bang voor hem was.

Daarnaast is er ook structurele twijfel over de effectiviteit van financiële steun bij de presidentsverkiezingen. De Kochs lijken hun bekomst te hebben van de honderden miljoenen die ze hebben verloren aan de campagnes van Newt Gingrich en Mitt Romney in 2012.

Ze steken dat geld liever in senatoren, congresleden en denktanks. Op dat niveau heeft een dollar meer effect en zijn er meer kandidaten die bij de conservatieve en libertarische agenda van de Koch-miljardairs passen. Of, zoals Koch het zondag zei: 'We concentreren ons op het zo groot mogelijk maken van het aantal principiële leiders in Huis en Senaat die de financiële toekomst van het land belangrijk vinden en die tegen subsidies zijn.'

Trump vindt het maar niks, en gooide er maar weer eens een sarcastische tweet tegenaan: 'Veel beter voor hen om met de marionetten van de politiek te praten, die gedragen zich veel beter!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden