NieuwsPoolse verkiezingen

Conservatieve Duda wint Poolse verkiezingen nipt van liberale tegenstrever

De Poolse presidentsverkiezingen zijn nipt gewonnen door de conservatieve Andrzej Duda. Nadat 99,97 procent van de stemmen is geteld, heeft hij ruim 51 procent van de stemmen gehaald. Zijn liberale tegenstrever Rafal Trzaskowski ligt met 48,79 procent net achter hem.

De huidige Poolse president Andrzej Duda, die opnieuw de verkiezingen won, en zijn vrouw Agata Kornhauser-Duda.  Beeld AP
De huidige Poolse president Andrzej Duda, die opnieuw de verkiezingen won, en zijn vrouw Agata Kornhauser-Duda.Beeld AP

De opkomst was hoog tijdens deze stembusgang. Het land met ruim 38 miljoen inwoners moest kiezen tussen het conservatieve nationalistische beleid van de huidige president Duda, van de partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), en de liberale pro-Europese Trzaskowski, die kandidaat was van het Burgerplatform.

De voorlopige resultaten illustreren de enorme verdeeldheid in Polen, een scheidslijn die in veel gevallen dwars door families loopt en haast zo hard is als die tussen het rood en wit in de Poolse vlag. Duda’s stemmers wonen vooral op het platteland en in kleine steden. Zij willen een katholiek Polen dat opkomt voor de kleine man.

Trzaskowski’s aanhang is overwegend jong en stedelijk: het zijn mensen die een pro-Europese koers willen, en openstaan voor gelijke rechten voor lhbti’ers. Beide kampen gingen massaal naar de stembus, blijkt uit de historisch hoge opkomst van 68,9 procent.

De hoop van liberaal Polen maakte serieus kans president te worden: wie is hij?
Zondag gingen de Polen naar de stembus, om in de tweede ronde een nieuwe president te kiezen. Tegenover Duda, de rechts-populistische zittende president, stond Trzaskowski. Wie is deze man? ‘Oké, mijn vader was jazzmuzikant en ik lees boeken. Is dat elitair?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden