Conservatieve columniste overschreeuwd na kritiek op Corbyn

Impington, een dorpje net boven het Britse Cambridge, is True Blue Tory, een plek waar de meeste bewoners in het stemhokje hun kruisje zetten naast de naam van de Conservatieve kandidaat. Ongeacht wie het is.

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Corbyn. Beeld afp
Jeremy Corbyn.Beeld afp

Vol vertrouwen was de conservatieve columniste Allison Pearson dan ook naar dit bedeesde oord afgereisd om in het plaatselijke schoolgebouw deel te nemen aan Any Questions. In dit reeds 67 jaar oude radioprogramma discussieert een panel van politici en journalisten en plein public over de actualiteit.

Het liep anders. Zodra Pearson iets kritisch zei over Labour-leider Jeremy Corbyn werd ze overschreeuwd door fanatieke aanwezigen. Panelgenoten Theresa Coffey, een Conservatief kamerlid, en John McTernan, een voormalige adviseur van Tony Blair, overkwam hetzelfde. Na afloop verzuchtte presentator Jonathan Dimbleby dat het overal hetzelfde is, ook voor de opkomst van Citizen Corbyn. Bij Question Time, een soortgelijk televisieprogramma, heeft zijn oudere broer David Dimbleby soortgelijke ervaringen.

Linkse burgers blijken eerder geneigd naar dit soort programma's te gaan en als ze er eenmaal zijn laten ze dat weten ook. Tijdens een verkiezingsdebat in de Londense methodistenkerk maakte UKIP-leider Nigel Farage afgelopen voorjaar al eens een bittere opmerking over het 'partijdige BBC-publiek. Eerder deze week beweerde de jongere Dimbleby toevallig nog dat deelnemers bij publieke debatten, met name op de universiteit, steeds vaker en harder in de rede worden gevallen door andersdenkenden.

Volgens hem is het evenwel ondoenlijk om een evenwichtig publiek te regelen. Dat zou bovendien 5000 pond per uitzending kosten, geld dat de BBC niet kan missen. Leden van zijn productieteam zeggen ervan te balen dat conservatieve burgers simpelweg niet op komen dagen. In haar jongste column riep Pearson de 'Stille Tories' daarom op belegerde Corbyn-ontkenners te komen steunen, maar tegelijk beseft ze dat deze oproep kansloos is. 'Ze blijven liever thuis om te kijken naar een woonprogramma als Location, Location, Location.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden