Conservatieve Buchanan stelt zich kandidaat

De aartsconservatieve pit bull van de Amerikaanse politiek, CNN-commentator Pat Buchanan (56), heeft zich maandag in de noordoostelijke staat New Hampshire kandidaat gesteld voor het presidentschap van de Verenigde Staten....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Politieke commentatoren achten de kans klein dat de katholieke Buchanan de race om de kandidatuur van de Republikeinse Partij wint. Maar hij zal wel een grote rol gaan spelen in de verkiezingsdebatten over abortus, positieve discriminatie, immigranten en het 'herstel' van normen en waarden.

Buchanan, een populist, noemt zich een 'culturele conservatief' en 'een economische patriot'. Hij verzet zich consequent tegen de legalisering van abortus, sex en geweld op radio en televisie, gelijkberechting van homoseksuelen en tegen internationale handelsverdragen en illegale immigranten. Met steun van religieus rechts en het groeiende netwerk van conservatieve radio- en televisiestations zal hij de kansrijke en financieel beter georganiseerde kandidaten, de senatoren Dole en Gramm, dwingen verder naar rechts op te schuiven.

Conservatieve commentatoren als de auteur Kevin Phillips en de campagnestrateeg Ed Rollins zeiden gisteren dat Buchanan het veel beter zal doen dan op het ogenblik wordt verwacht. 'Hij is een van de beste debaters in de VS, hij is een straatvechter en hij werpt zich op als de kampioen van de kleine man. Op zijn minst zal hij Dole en Gramm dwingen op terreinen die zij willen vermijden - zoals abortus - duidelijkheid te creëren', aldus Phillips, een gezaghebbende schrijver over het Amerikaanse conservatisme en de middenklasse.

Dole, Gramm en de voormalige gouverneur van Tennessee, Lamar Alexander, leggen in hun campagnes het accent op het verkleinen van de overheid en het verlagen van de belastingen. Buchanan vindt dat niet voldoende om de 'morele crisis in de VS' te bestrijden en 'de culturele oorlog tegen het liberalisme' te winnen.

Buchanan zei maandag in Manchester (New Hampshire), waar hij drie jaar geleden in de voorverkiezingen president Bush vernederde: 'Ik kom met een totaal andere agenda, die de essentiële waarden van de westerse beschaving en het christelijk geloof weerspiegelt'. Het terugdraaien van de abortuswetgeving, het afschaffen van positieve discriminatie, het verbieden van homoseksualiteit, de invoering van het gebed op openbare scholen behoren tot de kern van zijn program.

Illegale immigranten wil hij desnoods met de hulp van de Nationale Garde, het reserveleger, opsporen en het land uit zetten. Hij wil ook opkomen voor 'de vergeten mannen en vrouwen in de fabrieken en bedrijven'. De belangen van de doorsnee, hardwerkende, gelovige Amerikaan worden volgens hem door de overheid verkwanseld aan buitenlandse regeringen en ondernemingen, die door middel van duurbetaalde lobbyisten in Washington DC betere ingangen hebben dan de gewone man of vrouw.

De voorspellingen dat hij kansloos is, omdat hij anders dan in 1992 moet concurreren met goed georganiseerde, draagkrachtige Republikeinen, doet Buchanan af met een brede grijns. 'Eens werd gezegd dat Barry Goldwater niet genomineerd zou worden, dat Nixon nooit de verkiezingen kon winnen en dat Reagan het nooit kon winnen van Jimmy Carter. Werd George Bush in 1991 niet onoverwinnelijk geacht'.

Op de eerste dag van zijn campagne werd Buchanan meteen geconfronteerd met zijn antisemitische en anti-Israëlische uitspraken. Twee demonstranten brachten luidruchtig in herinnering dat Buchanan in 1992 het Capitool 'door Israël bezet gebied' noemde en betwijfelde of in Treblinka duizenden joden zijn vernietigd. De CNN-commentator, die een bewonderaar is van generaal Douglas MacArthur, senator Jospeh McCarthy en de Spaanse dicator Francisco Franco, is van mening dat aids een 'afschuwelijke vorm van natuurlijke vergelding' is tegen homoseksuelen.

Buchanan heeft niet het financiële vermogen voor een volwaardige campagne, maar zegt over 25 duizend kleine geldschieters te beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.