Consensus over embryoselectie in adviesgroep bleek schijn

De biedingen volgen elkaar in hoog tempo op. Eerst maakte de ChristenUnie van de embryoselectie een principekwestie, nu volgt de PvdA met een vergelijkbaar bod....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Het draait allemaal om het selecteren van embryo’s op het erfelijke borstkankergen. De selectie gebeurt al voor sommige erfelijke ziektes waarbij het zeker is dat de drager de ziekte ook krijgt. Bij borstkanker staat dat niet onomstotelijk vast.

De ChristenUnie is van huis uit tegen embryoselectie, maar legde zich in het regeerakkoord neer bij de bestaande praktijk. Het testen op het borstkankergen is een uitbreiding van de praktijk. Vandaar dat de partij een streep in het zand trekt.

Jet Bussemaker, als staatssecretaris van Volksgezondheid politiek de eerst verantwoordelijke voor dit beleid, erfde de discussie van haar voorgangster. Bussemaker vormde een ‘consultatiegroep’ van medici, ethici en genetici van verschillende politieke afkomst. Zij leverden input voor de brief die Bussemaker op 26 mei aan de Tweede Kamer stuurde.

Bussemaker dacht zo alle flanken gedekt te hebben. Op dinsdag 8 april was de conceptbrief met de consultatiegroep besproken. Dat leidde niet tot heftige discussie.

Er kwam ook geen kritiek van Henk Jochemsen, die als ethicus uit orthodox-christelijke kring lid was van de consultatiegroep. ‘We hebben met elkaar in consensus over het stuk van Bussemaker vergaderd’, zegt Marli Huijer. Zij was als arts, filosoof en lector aan De Haagse Hogeschool lid van de consultatiegroep. Volgens haar heeft niemand tijdens het slotberaad op 8 april expliciet bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen besluit. Een tweede lid van de commissie bevestigt deze gang van zaken.

Marli Huijer was oorspronkelijk tegen de nieuwe embryoselectie, omdat de procedure ook risico’s voor vrouwen met zich meebrengt. Haar bezwaren heeft ze echter laten vallen, onder meer omdat het om een relatief kleine groep vrouwen met ernstige erfelijke borstkanker gaat.

De consensus was echter schijn. Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar medische ethiek aan de Vrije Universiteit en lid van de ChristenUnie, distantieert zich nu publiekelijk van het standpunt van Bussemaker. ‘Op 8 april heb ik me niet gecommitteerd aan een stuk. Dat is me ook niet gevraagd.’ Jochemsen vindt dat hij tijdens de consultatieronde duidelijk genoeg zijn bezwaren tegen de embryoselectie heeft laten horen. ‘Het was ook geen commissie die een advies formuleert. Het ging om adviseurs die gehoord werden en om een politieke keuze en een politiek besluit.’

Jochemsen hekelt dat onduidelijk is welke vrouwen wanneer voor de procedure in aanmerking komen. ‘Dat is niet gedefinieerd. Je komt op een hellend vlak met zo’n ongekwalificeerde benadering.’

Jochemsen is weliswaar lid van de ChristenUnie maar heeft hierover geen contact met de partij gehad. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, had dat ook niet verwacht. ‘Hij zat daar niet als vooruitgeschoven post van de ChristenUnie. Dat zijn gescheiden verantwoordelijkheden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden