Congres

Henk van Renssen bezocht een maagdarm-congres in Amsterdam (Wetenschap, 13 oktober) en zocht naar bewijzen, hoe nauw de industrie verwezen is met de voorschrijvers....

ARNHEM Chris Mulder

Wat doen zo'n achtduizend medici op zo'n congres? Lezingen aanhoren. Maar er was méér. De openingssessie leek op de Olympische Spelen. Maar de videoclips waren gemaakt door vrijwilligers en die Braziliaanse drum-dansband bestond uit tien Bijlmerbewoners. De organisatie had ook een partnerprogramma georganiseerd, maar ieder betaalde zelf.

De sponsors, de industrie maakte reclame! De wetenschap slaapt met de commercie. Als MDL-arts schrijf je véél medicijnen voor, gebruik je véél technische apparatuur en daartoe communiceer je met de leveranciers - hoe moeten we anders onze afwegingen maken? Op onze studeerkamer?

Dat de sponsors trots zijn op zo'n congres, begrijp ik. Iedereen mag geld verdienen. Maar winst maken in de farmaceutische industrie? Uitwassen komen voor, maar suggereren dat uitzondering de regel is, toont weinig diepgang.

De vragen die Van Renssen had moeten beantwoorden zijn: hoe moeten nascholingen of congressen betaald worden? Waarschijnlijk in de tarieven voor de patiënten van de artsen; hoor je de Tweede Kamer al? Congressen kunnen niet georganiseerd worden zonder hulp van de industrie. De overheid, de Tweede Kamer, inclusief twee huisartsen, en de zorgverzekeraars kijken allang de andere kant op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden