Congresleden voor winning olie in Alaska

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het groene licht gegeven voor de omstreden plannen van president Bush olie te winnen in een natuurgebied in het uiterste noorden van Alaska....

Milieu-organisaties hadden intensief campagne gevoerd tegen het plan om het Arctic National Wildlife Refuge aan de noordkust van Alaska open te stellen voor olieboringen. Volgens hen zullen de boringen onherstelbare schade aanrichten aan de kwetsbare flora en fauna in het gebied. Het park herbergt de grootste populatie kariboes in Noord-Amerika.

Volgens het Witte Huis maken moderne boortechnieken het mogelijk de overlast tot een minimum te beperken. De voorstanders van de boorplannen wijzen er ook op dat de milieuschade van de olieboring in de nabijgelegen Prudhoe Bay-sector in de praktijk blijkt mee te vallen.

Een ander argument van hen was dat de meeste inwoners van Alaska voor de boringen zijn, maar volgens critici speelt daarbij mee dat die er rechtstreeks belang bij hebben: belastingbetalers in Alaska delen mee in de opbrengst van de olieboringen.

Vooral onder de Democraten was er veel verzet tegen de plannen, maar sommige Democratische afgevaardigden gingen uiteindelijk toch overstag onder druk van de vakbonden, die hopen dat de olieboringen extra banen zullen opleveren.

Om tegemoet te komen aan de twijfelaars besloten de Republikeinen het gebied waarin geboord mag worden te beperken. Bush wilde aanvankelijk 800 duizend hectare openstellen voor oliewinning, maar dat wordt nu beperkt tot slechts duizend hectare. In totaal is het natuurgebied ongeveer 9 miljoen hectare groot.

Tom DeLay, een van de conservatieve leiders van de Republikeinen in het Congres, stelde tevreden vast dat het eindelijk gelukt was de 'ruggen van de radicale milieu-activisten te breken'.

Volgens het Witte Huis zijn de olieboringen in Alaska nodig om de Verenigde Staten minder afhankelijk te maken van de import van olie. Maar de tegenstanders zeggen dat hetzelfde effect kan worden bereikt via maatregelen om de verspilling van energie aan banden te leggen.

De Democratische fractieleider Dick Gephardt zei dat Bush' energieplannen de VS terugbrengen naar de jaren vijftig: een 'wereld vol grote olieplatforms en raffinaderijen'.

Onder druk van de milieu-organisaties heeft Bush zijn energieplannen iets bijgesteld en meer geld uitgetrokken voor projecten om energie te bezuinigen. Maar het Huis verwierp een voorstel om strengere eisen te stellen aan het benzineverbruik van de populaire benzineverslindende terreinwagens, die vrijgesteld zijn van de norm voor personenauto's.

De tegenstanders van het voorstel zwaaiden met onderzoeksrapporten waaruit blijkt dat eerdere stappen om het benzineverbruik van auto's te verminderen tot meer doden in het verkeer hebben geleid, omdat veel mensen overstapten op kleinere auto's.

Volgens milieu-organisaties zijn de Congresleden echter bang hun handen te branden aan het onderwerp: vooral in de 'suburbs' waar veel van hun kiezers wonen, zijn de terreinwagens heel populair.

In plaats van een nieuwe norm voor het aantal kilometers per liter voor terreinwagens in te voeren, stemde het Huis in met een maatregel die de auto-industrie verplicht ervoor te zorgen dat het benzineverbruik tussen 2004 en 2010 met ongeveer 18 miljard liter neer beneden gaat.

Het is nu de vraag of ook de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben, akkoord zal gaan met de plannen voor de oliewinning in Alaska. Een Democratische senator heeft al gedreigd met een filibuster - een procedurele truc om het debat te saboteren - als de boorplannen niet uit de energiewet worden geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden