Congrescommissie VS prijst Annan voor hervormingsplan

Een door het Congres benoemde en breed samengestelde werkgroep van vooraanstaande Amerikanen roept de regering-Bush op Kofi Annan te steunen in zijn pogingen de Verenigde Naties te hervormen....

Van onze correspondent Jan Tromp

De werkgroep, in december door het Congres in het leven geroepen, staat onder voorzitterschap van twee hoog aangeschreven voormalige politici: Newt Gingrich die leider was van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en George Mitchell, voormalig voorzitter van de Democraten in de Senaat. Het Congres wilde aanbevelingen over wenselijke veranderingen bij de VN. Woensdag wordt het rapport van de werkgroep openbaar; The New York Times berichtte er gisteren over.

De groep lijkt zich in grote lijnen te scharen achter de voorstellen die VN-secretaris-generaal Annan begin dit jaar presenteerde: een heldere omschrijving van wat terrorisme is en wat de taak is van de VN in de bestrijding hiervan, geen dictaturen in de commissie voor de mensenrechten en een ingrijpende afslanking van de bureaucratie. Over uitbreiding van de Veiligheidsraad spreekt men zich niet uit.

Gingrich en Mitchell schrijven in hun voorwoord getroffen te zijn door het besef bij de VN zelf dat hervormingen dringend nodig zijn, maar voegen hun scepsis erbij: 'De veranderingen moeten echt zijn en moeten meteen worden uitgevoerd.' Er moet een toezichthoudende raad komen die corruptie en inefficiëntie binnen de VN aan de orde stelt.

De werkgroep prijst Annan voor 'zijn vaak goed klinkende hervormingsvoorstellen'. Maar de secretaris-generaal 'liet na door te drukken tegen het voorspelbare verzet in van ambtenaren en lidstaten.'

In september komen 170 regeringsleiders bij elkaar in New York om de hervorming van de VN gestalte te geven. Het wordt nu al aangemerkt als de grootste topconferentie in de geschiedenis.

De Amerikaanse werkgroep wil dat de VN sneller dan nu het geval is bij machte zal zijn in te grijpen bij dreigende volkerenmoord of langdurige schending van mensenrechten. 'De lidstaten moeten de beschikbaarheid aanzienlijk verhogen van goed getrainde en uitgeruste troepen, die op basis van vrijwilligheid snel kunnen worden ingezet voor vredesoperaties.' Het is de belangrijkste politieke aanbeveling van de werkgroep.

In het Amerikaanse Congres is vooral in verband met het olievoor-voedselschandaal de laatste tijd een paar keer hardop gevraagd om het aftreden van Annan. Ook wordt wel gedreigd met verlaging van de financiële bijdrage van de VS aan de Verenigde Naties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden