Nieuws

Congrescommissie die Capitool-bestorming onderzoekt dagvaardt drie advocaten, onder wie Rudy Giuliani

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, heeft dinsdag drie advocaten van oud-president Donald Trump gedagvaard. Onder hen bevindt zich Rudy Giuliani. Trump werkte ten tijde van de aanval met de bewuste advocaten om zijn verkiezingsnederlaag langs juridische weg ongedaan te maken.

Redactie
Rudy Giuliani. Beeld AP
Rudy Giuliani.Beeld AP

De commissie van het Huis eist dat de advocaten documenten overhandigen die betrekking hebben op de bestorming en op 8 februari tijdens een hoorzitting in het parlement verschijnen. De commissie, waarin zowel Democraten als Republikeinen zitting hebben, heeft dinsdag voor diezelfde zitting ook Boris Epshteyn gedagvaard, een politiek adviseur van Trump.

Bennie Thompson, de voorzitter van de commissie, zei te verwachten dat zowel Epshteyn als de advocaten aan het onderzoek zullen meewerken. ‘De vier mensen die we vandaag hebben gedagvaard, hebben ongefundeerde theorieën over verkiezingsfraude naar voren gebracht en geprobeerd de verkiezingsresultaten ongedaan te maken, of hadden direct contact met de voormalige president over pogingen om het tellen van de stemmen te staken’, zei Thompson.

Giuliani leidde na de verkiezingsuitslag in 2020, die uitviel in het voordeel van de Democratische kandidaat Joe Biden, een taskforce die moest bewijzen dat er grootschalige verkiezingsfraude was gepleegd. Die fraude had er volgens Donald Trump toe geleid dat hij als verliezer uit de bus kwam, maar is ondanks hertellingen en meer dan zestig rechtszaken in meerdere staten nooit bewezen. Meerdere advocaten die namens Trump tegen de zogenaamde fraude vochten, kwamen hierdoor zelf in de problemen. Giuliani, oud-burgemeester van de stad New York, mag in de staat New York sinds vorig jaar ook zijn diensten als advocaat niet meer aanbieden. Hij werkt inmiddels ook niet meer voor Trump.

Eerder werden al oud-adviseurs van Trump zoals zijn voormalige stafchef Mark Meadows gedagvaard in het onderzoek naar de bestorming. Andere vertrouwelingen van Trump werden om vrijwillige medewerking verzocht, zoals zijn informele adviseur en Fox News-presentator Sean Hannity.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden