Congres wil Clinton weer dagvaarden

Zelfs na zijn aftreden is Bill Clinton nog niet af van zijn vijanden in het Congres, die hem ooit probeerden af te zetten als president....

Van onze correspondent Bert Lanting

Clintons gratieverlening voor Marc Rich heeft veel kritiek uitgelokt. Volgens sommigen zou het gebaar een beloning zijn voor de royale bijdragen die de ex-vrouw van Rich in de verkiezingskas van de Democraten heeft gestort. Rich vluchtte naar Zwitserland nadat hij was aangeklaagd wegens belastingontduiking op grote schaal.

De Republikeinse senator Arlen Specter kondigde aan dat hij komende week een hoorzitting wil houden over de zaak. Hij wees erop dat president Ford zich destijds ook voor het Congres moest verantwoorden voor zijn besluit zijn voorganger Nixon na diens aftreden gratie te verlenen.

President Bush heeft gezegd dat hij het niet met het pardon voor Rich eens is, maar dat hij het niet zal herroepen, omdat dat het presidentiële privilege om gratie te verlenen zou ondermijnen.

Ook in het Huis van Afgevaardigden loopt er al een onderzoek naar de gratieverlening, geleid door Clintons aartsvijand Dan Burton. Andere Republikeinen willen er ook nog andere zaken bijslepen, zoals de cadeaus die de Clintons bij hun vertrek uit het Witte Huis meenamen en het 'vandalisme' waaraan de vertrekkende Clinton-staf zich op het laatste moment zou hebben schuldig gemaakt. Clintons medewerkers zouden telefoons hebben gemold, computers onklaar hebben gemaakt en de letter 'W' hebben verwijderd van alle toetsenborden. 'Dubya' oftewel 'W' is de bijnaam die Bush in Texas had.

Het Congreslid Bob Barr, een van de aanklagers in het impeachment-proces tegen Clinton, spoorde het ministerie van Justitie aan te bekijken of er misschien strafrechtelijke stappen moeten worden ondernomen. Volgens de Democraten zijn de beweringen over het vandalisme van de vertrekkende Clinton-medewerkers sterk overdreven. Zij wijzen erop dat Bush' woordvoerder Ari Fleischer de zaak eerst met veel lawaai in het nieuws bracht, maar dat hij later geen details wilde geven.

Fleischer hamert er nu steeds op dat het tijd is om 'verder te gaan'. Volgens hem vindt de president Bush het niet 'constructief' om een onderzoek te beginnen.

Maar de leider van de Republikeinen in de Senaat, Trent Lott, zei dat er 'voldoende kwesties zijn die iemand eens onder de loep moet nemen'. De Democraten hebben de Republikeinen gewaarschuwd geen nieuwe 'heksenjacht' te beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden