Congres weigert Springsteen te feliciteren

Het Amerikaanse Congres feliciteert aan de lopende band. Ze doen het niet voor de jubilaris, de jarige of de kampioen, ze doen het voor zichzelf....

Van onze correspondent

Zo eerden senatoren uit New Mexico in april een overleden Sikhs-leider. Een senator uit Oklahoma steunde vorige maand een resolutie waarin Carrie Underwood werd gefeliciteerd. Zij won de laatste American Idol. Een senator uit Oregon meende vorige week dat een golfspeler uit Nieuw-Zeeland de groeten van het Congres verdiende. En zo geschiedde. Het doet niemand kwaad, het kost geen tijd want de resoluties worden altijd zonder veel aandacht op de agenda geplaatst en zonder stemming aanvaard.

Altijd? Jawel, zolang althans het feestvarken niet Bruce Springsteen heet. Onder Democraten is opwinding ontstaan omdat een felicitatie van de senatoren van New Jersey vanwege de dertigste verjaardag van zijn album Born to Run door de Republikeinen is geboycot. Wat zit erachter?

Springsteen steunde vorig jaar openlijk de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Hij organiseerde rockconcerten en haalde miljoenen op aan donaties. Die linkse ijver moet nu worden afgestraft, zo is de veronderstelling in Democratische kring.

Er is nog een andere verklaring, zo mogelijk nog kinderachtiger. Een van de twee senatoren uit New Jersey, Frank Lautenberg, heeft onlangs zijn Republikeinse collega uit Georgia, Saxby Chambliss ‘een pederast’ genoemd. Het schijnt dat Chambliss deze belediging niet is vergeten en nu, in stilte, Lautenbergs huldeblijk aan the Boss blokkeert.

Naar verluidt zinnen de Democraten op wraak. Volgens het goed ingevoerde nieuwsblad Roll Call zullen de Democraten vanaf nu alle Republikeinse felicitaties tegenhouden totdat die aan Springsteen alsnog door mag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden