Congres VS kan bij niemand goed doen

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Er is bijna geen Amerikaan meer te vinden die het niet heeft gehad met het Congres. Nooit was dat zo slecht, vindt tweederde van de bevolking. Het doet helemaal niets, zegt driekwart in een eindejaarspeiling van CNN. Het oordeel is vernietigend en het ongenoegen zit bij iedereen: mannen en vrouwen, rijken en armen, ouderen en jongeren.

Tweederde van hen zegt dat het huidige 113e Congres, dat afgelopen januari voor twee jaar werd beëdigd, het slechtste is dat ze zich kunnen herinneren. Dat sentiment leeft niet alleen in alle delen van de bevolking, maar ook bij alle kiezersgroepen. Democraten, Republikeinen en Onafhankelijken zijn het erover eens dat ze het nooit eerder in hun leven zo erg hebben meegemaakt.

Het Congres, dat bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, produceerde het afgelopen jaar minder dan zestig wetten. Als het tempo zo laag blijft in 2014 - en die kans is groot omdat de tussentijdse verkiezingen in november veel aandacht zullen opslokken - dan kan dit het minst productieve Congres wordt in veertig jaar.

Het heeft alles te maken met de polarisatie tussen Democraten en Republikeinen, tussen links en rechts. De Democraten hebben de meerderheid in de Senaat en de Republikeinen in het Huis. Die positie gebruiken ze om elkaar zoveel mogelijk dwars te zitten, met een onvervalste patstelling als gevolg.

Mogelijk dat er iets begint te veranderen. De Republikeinse partij leed in oktober een zware nederlaag in de strijd om de begroting en het schuldplafond. Dat heeft geleid tot een interne 'burgeroorlog' tussen de radicaal-rechtse Tea Party en de gematigden. Die laatsten willen leren van het oktoberdebacle en zijn voor meer compromissen. Ze trokken voor Kerst aan het langste eind door een bescheiden doch belangrijk begrotingsakkoord te sluiten met de Democraten.

Maar het is nog te vroeg om te voorspellen of dit de voorbode zal worden van een Washingtonse Lente straks. Want de onvrede over het Congres mag dan algemeen zijn, uit de CNN-peiling blijkt ook dat de polarisatie in de bevolking zelf is geworteld. Een meerderheid van de Democratische en Republikeinse kiezers meent dat het door de andere partij komt dat het land zich in de verkeerde richting beweegt.

Het gevoel van malaise strekt zich ook uit tot president Obama: 54 procent denkt negatief over hem. Dat heeft te maken met de uitvoering van zijn zorgwet, die dit najaar een fiasco werd vanwege een niet-werkende website van de overheid, waarop Amerikanen zich moesten aanmelden voor een nieuwe ziektekostenpolis.

Structureler is de kritiek dat hij te weinig zijn best doet om het Congres mee te krijgen. Liever voert hij van buitenaf de druk op door permanent campagne te voeren, maar deze tactiek werkt bepaald niet sfeerverhogend. Hij had er succes mee in het gevecht om de begroting en het schuldplafond, maar het bracht hem geen steek verder als het gaat om de immigratiehervorming en beperking van het wapenbezit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden