Congres verhoogt vlak voor reces minimumloon VS

Het Amerikaanse Congres heeft vrijdag de ziektekostenverzekeringen van miljoenen werkende Amerikanen verbeterd en voor het eerst in vijf jaar het minimumloon verhoogd....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

In koortsachtig tempo werden in het Huis en de Senaat wetten aangenomen die de belangen van 35 miljoen Amerikanen raken. Het Congres gaat dit weekeinde met reces en komt pas weer bijeen als de verkiezingscampagnes in volle gang zijn. Republikeinen én Democraten in beide Huizen wilden niet met lege handen naar de kiezers en dat verklaarde de bereidheid compromissen te sluiten.

Amerikaanse werknemers die van baan veranderen of hun werk verliezen worden vaak geconfronteerd met grote zorgverzekeringsproblemen. De regelingen van de nieuwe werkgever kunnen tekort schieten en verzekeraars stellen op zulke momenten extra eisen of zeggen zelfs de contracten op, ongeacht de sociale en medische gevolgen. Verzekeraars in de VS schrikken er niet voor terug contracten op te zeggen als klanten hun werk verliezen én ziek worden.

De nieuwe wet van de Republikeinse senator Kassebaum en haar Democratische collega Kennedy verbiedt verzekeraars de polissen te annuleren als iemand van baan verandert of zijn of haar werk verliest.

In de wet, die met grote meerderheid werd aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, wordt bovendien het recht van verzekeraars om klanten te weigeren beperkt. Hart-, kankerpatiënten en HIV-geïnfecteerden ondervinden bij veranderingen van werkgever vaak grote verzekeringsproblemen en worden gedwongen extreem hoge premies te betalen. Chronisch zieken lopen het risico geen verzekeraar te kunnen vinden.

Naast beperkingen van de vrijheid van verzekeraars klanten te weigeren wordt de fiscale aftrekbaarheid van hoge premies verbeterd. Ouderen, gehandicapten en ernstig zieken die een langere termijnverzekering willen aanschaffen, kunnen de premies aftrekken. Geschat wordt dat hiermee jaarlijks 7,8 miljard dollar is gemoeid.

Verwacht werd dat vrijdagavond laat ook de Senaat zou instemmen met de wet. Een netelige kwestie was nog de dekking van de kosten van de geestelijke gezondheidszorg. Republikeinen wilden bepalingen die de aftrekbaarheid van dezorgpremie mogelijk maken schrappen, terwijl Democraten vochten voor de instandhouding van dit voorstel.

In de wet-Kassebaum/Kennedy was een bepaling verborgen, waarin een eerder dit jaar aanvaarde wet gericht tegen militairen met het aids-virus ongedaan werd gemaakt. Amerikaanse militairen met HIV zullen niet worden ontslagen en zonder medische zorg en verzekering aan de kant worden gezet.

Vergeleken met de plannen voor de hervorming van de gezondheidszorg van president Clinton is de nieuwe wet op de overdraagbaarheid van ziektekostenverzekeringen een kleine stap. De Clintons wilden een verplichte basisverzekering voor alle Amerikanen invoeren, maar dat plan stuitte op groot verzet van het Congres, de medische industrie en de samenleving.

De wet van Kassebaum en Kennedy biedt wel soelaas aan miljoenen Amerikanen die na al dan niet gedwongen vertrek bij een werkgever of na ziekte in grote financiële moeilijkheden komen.

In de aanloop naar de presidents- en Congresverkiezingen gaven de Republikeinen in het Congres hun verzet tegen verhoging van het minimumloon eindelijk op. De tien miljoen jongeren en volwassenen met het minumumloon kunnen uitzien naar een verhoging van negentig dollarcent, die in twee stapjes zal worden uitgevoerd. Het minimumloon bedraagt nu 4,25 dollar per uur en zal op 1 september 1997 5,15 dollar per uur bedragen. Het keiharde verzet van de Republikeinen, die verhoging van het minimumloon beschouwen als 'rampzalig' voor de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf, werd afgekocht met 21,4 miljard dollar aan belastingvoordelen voor het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden