'Congres moet aanval Bush op Iran tegenhouden'

NEW YORK (ANP) - Iran is sterker dan Al Qaida. Een Amerikaanse aanval op Iran zou nog schadelijker voor de belangen van de VS kunnen zijn dan de oorlog tegen Irak. Daarom mag het Congres niet toestaan dat de regering-Bush een oorlog begint tegen Iran.

Dit schrijven Richard Clarke, voormalig hoofd terrorismebestrijding van het Witte Huis, en Steven Simon, voormalig functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zondag in een gezamenlijk opiniestuk in de New York Times.

Clarke en Simon vrezen in geval van een aanval op Iran voor een niet meer te controleren escalatie. Zij wijzen op de banden van Iran met de Hezbollah-beweging. Ook heeft Iran volgens hen waarschijnlijk al plannen klaarliggen om buurland Irak verder te destabiliseren.

Aanvalsplannen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt al jaren aan aanvalsplannen op Iran. Zelfs voordat Amerikaanse militairen Irak binnenvielen bogen planners van de strijdkrachten zich over diverse scenario's voor een invasie in de islamitische republiek, meldde The Washington Post zondag.

,,Volgens militaire bronnen die dicht bij het proces van planning staan kreeg landmachtgeneraal John Abizaid, de huidige bevelhebber van Centcom, de taak in 2002'', schrijft militair deskundige William Arkin in de krant. Het werk aan de plannen die de naam Tirannt meekregen, begon in mei 2003. Specialisten van inlichtingendiensten verzamelden vanaf toen gegevens die nodig zijn voor militaire analyse en zijn daar tot nog toe niet mee gestopt.

De Amerikaanse luchtmacht heeft ondertussen modellen ontwikkeld voor luchtaanvallen op doelen in Iran. Planners van de marine hebben de kustverdediging van het land geëvalueerd en scenario's ontwikkeld om de Straat van Hormus, de toegang tot de Perzische Golf, open te houden. Het korps mariniers heeft plannen ontwikkeld om een invasie vanuit zee uit te voeren, aldus Arkin.

Zelfmoordterroristen

Iran heeft 40.000 man opgeleid om zelfmoordaanslagen te plegen op Amerikaanse en Britse doelen, als Washington of Londen nucleaire installaties in Iran aanvallen. Dit meldde de Britse krant The Sunday Times zondag op gezag van officiële Iraanse bronnen.

Zo heeft dr. Hassan Abbasi, het hoofd van het Centrum voor Dogmatische Strategische Studies in de Revolutionaire Gardes, gezegd dat Iran al 29 westerse doelen voor aanslagen heeft geïdentificeerd. In een toespraak waarvan The Sunday Times een bandopname heeft, roept Abbasi zijn volgelingen op ,,goed te letten op het listige Engeland''. Hij beloofde plechtig dat ,,de dood van Brittannië op onze agenda staat''.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden