Congres laat LN achter in chaos

Op een chaotisch partijcongres is Leefbaar Nederland zondag twee kandidaat-lijsttrekkers, het complete partijbestuur en een groot deel van de actieve achterban kwijtgeraakt.

De bijeenkomst van partijleden in het Utrechtse Jacobitheater verliep vanaf het begin wanordelijk en ontaardde in aanhoudende scheldpartijen en verwijten over en weer tussen de kampen van de kandidaat-lijsttrekkers Fred Teeven en Emile Ratelband.

De laatste was de gedroomde kandidaat van partijvoorzitter Jan Jetten. Die zag in Ratelband de enige kans om meer dan één of twee zetels te halen. Fred Teeven was vorige maand eigenlijk al door een ruime meerderheid van de leden tot lijsttrekker benoemd. Hij toonde zich zondag opnieuw diep gekrenkt door Jettens plannen met Ratelband, maar overschatte zijn krediet bij de achterban. Zijn motie van wantrouwen tegen Jetten kreeg op vier stemmen na net niet de vereiste tweederde meerderheid. Daarop trok Teeven onmiddellijk zijn conclusies. Hij liet zijn naam schrappen van de kandidatenlijst, hoewel een groot deel van de zaal hem luidkeels aanspoorde niet zo makkelijk op te geven.

Dezelfde leden richtten hun woede vervolgens op Jetten, die ondanks het gebleken wantrouwen van bijna tweederde van de leden niet van wijken wilde weten. Emile Ratelband bleef lang nadrukkelijk op de achtergrond. Pas na ruim zes uur vond hij het welletjes. Onder de klanken van het Wilhelmus betrad hij plotseling het podium en maande de zaal met zalvende woorden tot kalmte.

Hij bereikte het tegengestelde effect: tientallen leden keerden zich op luide toon tegen hem en zijn 'belachelijke vertoning' en verlieten demonstratief het theater. Ratelband reageerde onthutst op de vijandige sfeer en op de onderlinge ruzies die zich voor zijn ogen voltrokken. 'Ik zou bijna zeggen: wat een ordinair zooitje is het hier. Ik vraag om uw respect, want u mag blij zijn met zo'n uniek exemplaar als ik.'

Spontaan meldden zich na deze preek zes kandidaten die het tegen Ratelband wilden opnemen. Alleen fractiemedewerkster Haitske van de Linde, tot dan toe nummer 3 op de lijst en hartstochtelijk medestander van Teeven, bleek een serieuze concurrente. Na twee stemrondes versloeg zij Ratelband met 75 tegen 73 stemmen. Jetten gaf er daarna alsnog de brui aan en kondigde subiet het aftreden van het hele bestuur aan.

Van de Linde begon daarop met de ene helft van de zaal aan een feestje dat door de andere helft stilzwijgend werd gadegeslagen. Ratelband feliciteerde Van de Linde hartelijk, maar liet daarna toch blijken zich ernstig misdeeld te voelen. Met een verwijzing naar Pim Fortuyn kondigde hij een doorstart aan. 'Dit is de tweede keer dat deze partij een man met charisma buiten de deur zet. Misschien neem ik wel een voorbeeld aan de eerste. Ratelband gaat u nog verrassen.'

Later gisteravond maakte hij bekend dat hij het meent: hij begint samen met Jetten de Lijst Ratelband.nl. Hij heeft nog één dag de tijd. Morgen sluit de Kiesraad de inschrijving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden