Congres Irak wil snel een regering

Binnen vier weken zal er in Irak een nationale conferentie worden belegd waarop een interimregering wordt gekozen. Dat hebben rond de driehonderd afgevaardigden van verscheidene Iraakse groeperingen maandag besloten op een bijeenkomst met Jay Garner, de Amerikaanse bewindvoerder voor Irak....

Het besluit werd aan het slot van het tien uur durende beraad in Bagdad voorgelezen door voorzitter Muafak Rubai. Sommige afgevaardigden hadden de regering al binnen twee weken willen kiezen, maar dat voorstel werd bij handopsteken weggestemd. Wie er aan de conferentie zullen deelnemen en hoe de verkiezingsprocedure zal verlopen is nog niet bekend.

Voorzitter Rubai las ook een besluit voor om de troepen van de Amerikaans-Britse coalitie te belasten met de verantwoordelijkheid voor de openbare veiligheid. Sinds de val van Saddam Hussein wordt Irak geteisterd door plunderingen, brandstichting en algemene wetteloosheid. 'Het gebrek aan veiligheid is een gevaar voor onze nieuwe democratie. Wil dit democratische experiment kans van overleven hebben, dan moet de veiligheid worden hersteld', zei Saadoun Dulaimi, een teruggekeerde balling.

De conferentiegangers vormden een bonte verzameling van shi'itische en soennitische geestelijken in lange gewaden, Koerden uit het noorden, stamhoofden met Arabische doeken om het hoofd en teruggekeerde ballingen in westerse pakken. Er waren ook enkele vrouwen bij.

Een van de voornaamste punten van onenigheid was de Amerikaanse rol in Irak. De meeste ballingen wilden de Amerikanen zo snel mogelijk weghebben, terwijl de meeste anderen de Amerikanen juist een belangrijke rol toedachten, in elk geval tot aan de verkiezingen. 'Wij kunnen onze zaken nog niet alleen regelen', zei een advocaat uit Bagdad. 'Saddams weeskinderen zijn immers nog in leven.'

De Amerikaanse regering wil dat Garner leiding geeft aan de wederopbouw van Irak totdat de interimregering die taak van hem kan overnemen en de weg effent voor verkiezingen. Garner verwelkomde de conferentiegangers gisteren met de woorden: 'Laten we vandaag, op de verjaardag van Saddam Hussein, een begin maken met het democratisch proces, voor de kinderen van Irak.'

Garner riep de deelnemers op voort te bouwen op de besluiten die op 15 april zijn genomen op een eerdere conferentie over de toekomst van Irak. Toen is vastgesteld dat Irak een democratische, federale rechtsstaat dient te worden. Bij dat eerste beraad, in Ur, waren nog geen honderd afgevaardigden aanwezig. Gisteren waren het er rond de driehonderd. Maar enkele belangrijke leiders ontbraken, zoals de Koerdische leiders Massoud Barzani (KDP) en Jalal Talabani (PUK) en de leider van het Iraaks Nationaal Congres, Ahmed Chalabi.

Duizenden shi'itische demonstranten eisten gisteren dat shi'itische geestelijken een aandeel krijgen in de staatszaken van Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden