NieuwsRussische inmenging Amerikaanse verkiezingen

Congres en inlichtingendiensten zetten ongelovige Trump onder druk na zwabberend Ruslandbeleid

President Trump kan het alleen met de allergrootste tegenzin geloven, maar nog vóór zijn aantreden als president hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten hem volgens The New York Times al bewijzen laten zien dat de Russische president Poetin zelf opdracht heeft gegeven voor de cybercampagne om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Demonstranten verzamelen zich voor het Witte Huis na de verwarrende reeks uitlatingen van president Trump over de Russische inmenging in de verkiezingen.Beeld Getty Images

Die informatie kwam volgens de krant van een nog steeds onbekende bron dichtbij Poetin, die de CIA vertelde hoe het Kremlin had besloten de campagne uit te voeren met een mengeling van computerhacks en het verspreiden van desinformatie.

Het bewijsmateriaal omvatte onder meer gestolen e-mails van de Democratische partij die de Britse, Amerikaanse én Nederlandse inlichtingendiensten hadden ontdekt in de computersystemen van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. De AIVD slaagde er al in 2014 in het netwerk van Cozy Bear, een hackersgroep van de GROe, binnen te dringen. Op die manier kon de AIVD meekijken hoe de Russen  Amerikaanse computersystemen aanvielen.

Daarnaast gaf de toenmalige CIA-directeur John Brennan Trump informatie van verscheidene menselijke bronnen die bevestigden dat Poetin zelf betrokken was bij het hele project. Maar dat ging er ook toen al niet in bij Trump. Daags na de briefing op 6 januari 2017 zei hij dat niet alleen Rusland, maar ook China en allerlei andere landen en organisaties cyberaanvallen uitvoerden tegen de Verenigde Staten. 

Tegengas

Met de onthulling over Poetins persoonlijke rol proberen de Amerikaanse inlichtingendiensten kennelijk tegengas te geven na de verwarrende reeks uitlatingen van president Trump over de Russische inmenging in de verkiezingen. Eerst zei Trump na zijn topontmoeting met Poetin maandag in Helsinki dat hij geen reden zag om te twijfelen aan diens ontkenningen. Nadat hij thuis zwaar onder vuur was komen te liggen, beweerde hij dat hij zich had versproken om er meteen aan toe te voegen: ‘Maar het zouden ook andere mensen kunnen zijn.’ 

Vervolgens antwoordde hij ‘nee’ op de vraag of hij geloofde dat Rusland nog steeds bezig is met dergelijke cyberoperaties, hoewel  inlichtingenchef Dan Coats  juist had gewaarschuwd dat de Russen volop bezig waren. Meteen daarop probeerde het Witte Huis de schade herstellen door te zeggen dat Trump op een andere vraag antwoord had gegeven.

Congresverkiezingen

Met nog maar vier maanden te gaan tot de Congresverkiezingen beginnen Trumps verbale pirouettes de Republikeinen steeds meer zorgen te baren. Uit een eerste opiniepeiling blijkt dat Trumps populariteit na de top in Helsinki flink is gedaald. Om te voorkomen dat zij in november de prijs zullen betalen voor Trumps gedrag zijn Republikeinse Congresleden begonnen afstand te nemen van zijn zwabberende Ruslandbeleid.

De Republikeinse senator Marco Rubio werkt met zijn Democratische collega Chris Van Hollen aan een wetsvoorstel dat Rusland zware sancties in het vooruitzicht stelt als het dit jaar opnieuw probeert te stoken in de verkiezingen.  Ook andere Congresleden zinnen op extra sancties om de Russen af te schrikken. ‘Wat de Russen in 2016 gedaan hebben was slechts een voorproefje van wat ze in 2018 zullen proberen te doen’, waarschuwde de Republikeinse senator John Cornyn. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ze alles op alles zullen zetten om nog meer chaos te veroorzaken.’

Congresleden zijn ook woedend nu is uitgelekt dat Trump in Helsinki met Poetin heeft gepraat over de mogelijkheid dat Russische agenten naar de VS komen om Michael McFaul, de voormalige VS-ambassadeur in Moskou, en de investeerder Bill Browder - allebei uitgesproken Poetin-critici - te verhoren. In ruil daarvoor zou de FBI een aantal Russische hackers aan de tand mogen voelen in Rusland.

Trumps woordvoerster Sarah Huckabee Sanders zei dat Trump Poetin niets had beloofd, maar dat hij wel met zijn medewerkers over Poetins aanbod zal overleggen. Congresleden spraken over ‘hoogverraad’. 

‘Als u ex-ambassadeur McFaul uitlevert aan Rusland, dan kunt u erop rekenen dat ik en miljoenen anderen u binnen de kortste keren ex-president zullen maken’, waarschuwde de Democratische afgevaardigde Eric Swalwell Trump. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken was woedend. ‘Een absurd idee’, reageerde een woordvoerster van het State Department.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden