Congres bereikt akkoord over Wall Street

Het Congres wil vandaag stemmen over het reddingsplan voor Wall Street waarover Democraten en Republikeinen zondag een akkoord bereikten.

Na dagen van marathononderhandelingen verschenen minister van Financiën Henry Paulson en de Congresleiders zaterdag na middernacht voor de pers. ‘Ik denk dat we er zijn’, zei een zichtbaar vermoeide Paulson.

Het noodplan dat nu op tafel ligt, ziet er anders uit dan het plan dat Paulson en president Bush oorspronkelijk hadden ingediend. Zo zal van de 700 miljard dollar waarom ze vroegen, in eerste instantie slechts de helft ter beschikking komen. Over de tweede helft van het bedrag moet het Congres opnieuw beslissen.

Ook stelt het Congres een streng toezicht in op de activiteiten van het fonds, dat ‘giftige’ hypotheken en daarop gebaseerde effecten gaat opkopen. Er komt een speciale commissie, benoemd door beide partijen, en ook bestaande staatsinspecties krijgen een toezichtsrol.

De vergoeding en bonussen van Wall Street-managers die aan het fonds deelnemen, worden beperkt. De overheid krijgt een aandeel in die bedrijven, waardoor hun eventuele winst ook ten goede komt aan de belastingbetaler. De regering krijgt ook de macht om de hypotheekvoorwaarden te verzachten voor huiseigenaren in geldproblemen. Met deze provisies hoopt het Congres tegemoet te komen aan de volkswoede over de redding van de financiële bedrijven.

Het akkoord is na alle onderhandelingen een echt compromis geworden. De Republikeinse Congresleden die dwarslagen, kregen hun alternatieve plan voor de verzekering van hypotheekschulden in het akkoord. Maar Paulson is niet verplicht er gebruik van te maken. De Democraten lieten hun eis vallen dat twintig procent van de eventuele winst van de hele operatie nar een fonds voor betaalbare woningen zou gaan.

Het Witte Huis toonde zich verheugd over de vooruitgang. Beide presidentskandidaten steunden het akkoord zondag. ‘Dit is iets dat wij allemaal moeten slikken en waarmee we vooruit moeten’, zei John McCain. ‘De optie om niets te doen is gewoon onaanvaardbaar.’

‘Vandaag ziet het ernaar uit dat we een reddingsplan hebben dat de belastingbetaler beschermt’, zei Barack Obama in een toespraak. ‘En het ziet er naar uit dat we dat plan zeer binnenkort aannemen.’

Als senatoren moeten McCain en Obama ook stemmen.

Zondag maakten enkele Republikeinse Congresleden nog steeds bezwaar tegen het noodpakket. Mogelijk is de meerderheid die wordt gevonden maandag niet zo groot, zij het wel afkomstig uit beide partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden