Congolese vrouwen en meisjes worden systematisch verkracht

NAIROBI Vrouwen en meisjes in de Democratische Republiek Congo zijn onverminderd slachtoffer van verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. De misdaden vinden niet alleen plaats in het oosten van het land, maar ook in het westen, bij de grens met Angola. Dat blijkt uit een verslag van de speciale VN-afgezant voor seksueel geweld bij conflict, Margot Wallström.

Van onze correspondent Kees Broere
Een kindsoldaat in Congo. Beeld epa
Een kindsoldaat in Congo.Beeld epa

Angola was een van de landen die Congo te hulp schoten tijdens de rebellie van Laurent-Désiré Kabila, eind jaren negentig van de vorige eeuw. Maar de betrekkingen tussen Angola en Congo zijn verslechterd, vooral vanwege onenigheid over de grens van olierijke gebieden. Sinds een aantal jaren worden over en weer vele tienduizenden mensen het land uitgezet.

Tijdens deze gedwongen migratie worden veel vrouwen en meisjes verkracht, aldus Wallström. Dat gebeurt door burgers, maar zeker ook door leden van de veiligheidsdiensten.

In één dorp

Alleen al vorige maand zijn, uit zeven dorpen langs de grens, meer dan 180 gevallen van verkrachting gemeld. Vorig jaar zouden, in één dorp, meer dan 1350 personen zijn verkracht.

'Veel van de overlevenden met wie ik heb gesproken, bevestigen dat deze schendingen zich voordoen in detentiecentra in Angola en aan de Congolese kant van de grens', aldus Wallström. Volgens haar is sprake van 'systematisch' seksueel geweld. De werkelijke cijfers, meent de VN-afgevaardigde, liggen mogelijk nog een stuk hoger.

Wallström toonde zich wel tevreden over het proces dat vorige week in het oosten van Congo is begonnen tegen elf regeringssoldaten, die ervan worden verdacht op nieuwjaarsdag in het stadje Fizi meer dan zestig vrouwen te hebben verkracht. Het oosten van Congo, zoals de provincie Zuid-Kivu, is al jaren het toneel van oorlog en oorlogsmisdaden zoals verkrachting. De schuldigen zijn niet alleen regeringsmilitairen, maar ook leden van milities en burgers. Vorig jaar zijn ruim tienduizend gevallen van verkrachting gemeld. In de eerste weken van 2011 zijn al meer dan honderd vrouwen en meisjes verkracht.

In Bukavu, een stad in Zuid-Kivu, hebben de VN en andere organisaties deze maand een centrum geopend dat onder meer moet dienen als een veilige haven voor verkrachtingsslachtoffers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden