Congolese leger herovert stuwdam

Congolese regeringstroepen hebben de strategische Inga-stuwdam en waterkrachtcentrale weer in handen gekregen. Buitenlandse journalisten die het complex zondag bezochten, hebben dit gemeld....

Reuters, AP, AFP

KINSHASA

Sinds woensdag wordt gevochten in Kinshasa. De kabinetschef van president Laurent Kabila, Abdoulaye Yerodia, vermeed echter het woord 'overwinning' in de mond te nemen, omdat het volgens hem in een stadsguerrilla moeilijk is vast te stellen hoe de strijd verloopt. 'Het zijn net ratten. Ze komen ineens naar boven.'

Hij riep de rebellen op 'hun holen te verlaten' en zich over te geven. 'Leg jullie wapens neer, jullie zal niets overkomen.' Vorige week werden vermeende en echte rebellen bij verscheidene gelegenheden doodgeschoten of gelyncht en werden hun lijken in brand gestoken.

Bewoners van de oostelijke wijken Masina en Kimbanseke, waar de gevechten woensdag in alle hevigheid uitbraken, zeiden dat de spanning langzaam weer was afgenomen. Mensen die naar het stadscentrum waren gevlucht, keren weer terug naar hun huizen. Beide wijken liggen in de buurt van het vliegveld van Kinshasa, dat aldoor stevig in handen is gebleven van Kabila-getrouwen.

De strijd leek zich zondag te hebben verplaatst naar westelijke en zuidwestelijke buitenwijken van de stad. Bewoners vluchtten en ooggetuigen meldden dat rebellen met vliegtuigen en artillerie werden bestookt.

Grote delen van Kinshasa waren ook zondag nog verstoken van elektriciteit. De stad betrekt weliswaar zijn stroom van de heroverde Inga-dam, maar de stroomvoorziening is nog niet hersteld. Volgens minister Christian Eleko Botuna van Energie lag dat aan een kapotte kabel. Hij beloofde dat Kinshasa snel weer elektriciteit zal hebben.

De regering liet buitenlandse journalisten met een regeringsvliegtuig naar de Inga-dam en de stad Matari vliegen om met eigen ogen te zien dat de loyalisten overal successen oogsten. Kabila's kabinetschef Yerodia suggereerde dat de rebellen bij de dam waren overgelopen naar het regeringskamp, maar trad niet in details.

President Kabila zelf bracht zondag een bliksembezoek aan Zimbabwe om zijn ambtgenoot Robert Mugabe te bedanken voor zijn steun. Volgens onbevestigde berichten heeft Mugabe 2800 militairen gestuurd om Kabila te steunen in diens strijd tegen de Tutsi-rebellen, die worden gesteund door Rwanda en Uganda.

Kabila beschuldigde Zuid-Afrika ervan militaire goederen te hebben geleverd aan Rwanda die nu worden gebruikt tegen Congo. 'We weten allemaal dat Zuid-Afrika meer dan zestig ton wapens en munitie aan Rwanda heeft verkocht voordat de agressie begon, en we zien geen enkele reden tot een staakt-het-vuren voordat aan die agressie een eind is gekomen.' Een anonieme Zuid-Afrikaanse regeringsfunctionaris zei in een reactie dat zijn land twee jaar geleden wapens heeft verkocht aan Rwanda, maar dit jaar niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.