Congo lijkt klaar voor verkiezingen

KINSHASA/BRUSSEL (ANP) - Het Afrikaanse land Congo lijkt klaar voor de eerste vrije presidents- en parlementsverkiezingen in veertig jaar, komende zondag.

,,Ik heb de indruk dat de stembureaus open kunnen en dat ze zijn bevoorraad'', aldus de Nederlandse Marjory van den Broeke, woordvoerster van de delegatie Europarlementsleden die de verkiezingen waarneemt.

Circa 26 miljoen inwoners hebben zich laten registreren als kiezer. ,,Zeker in de hoofdstad Kinshasa lijken de mensen goed geïnformeerd over de verkiezingen. Kranten zijn weliswaar relatief duur (een dollar), maar ze worden gekopieerd en in kerken opgehangen en besproken'', zei Van den Broeke zaterdag.

Buiten de hoofdstad zijn Congolezen geïnformeerd door Radio Okapi. Deze zender van de Verenigde Naties zendt uit in vier inheemse talen en het Frans.

De kiezers stemmen zondag vanaf zes uur 's ochtends tot circa zes uur 's avonds in 50.000 stembureaus op 33 kandidaten voor het presidentschap en 9707 parlementskandidaten.

Ordelijke verkiezingen

De Europese Unie hecht zeer veel belang aan ordelijke verkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC), de vroegere Belgische kolonie Zaïre. Vele duizenden militairen staan paraat om in te grijpen. Onder hen vijftig leden van de luchtmobiele brigade. De Europese Unie betaalde circa 150 miljoen euro voor de organisatie. Zo zijn de stembriefjes gedrukt in België.

De twaalf waarnemers van het Europees Parlement nemen in een verklaring wel afstand van Europees Commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp). In een citaat zou hij zijn voorkeur hebben uitgesproken voor herverkiezing van president Joseph Kabila. ,,Zijn opmerking weerspiegelt niet onze inzet voor onpartijdige verkiezingen'', aldus delegatieleider Jürgen Schröder, een Duitse christendemocraat.

De Belg Michel ontkende zaterdag overigens een voorkeur te hebben voor een kandidaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden