Confucius dupe van te harde poetsbeurt

De tempel, het graf en het huis van Confucius zijn zwaar beschadigd. Op deze bedevaartplaatsen van de wijze, die de politieke, sociale en morele aartsvader is van Oost-Azië, zijn door een onwijze ingreep van een schoonmaakbedrijf oeroude schilderingen verwoest en houten constructies aangetast....

Confucius, de verlatijnste naam van Kong Fuzi of Kong Zi (Meester Kong), werd geboren rond 551 voor Christus in Qufu in de oostelijke provincie Shandong. Zijn leer over persoonlijke en sociale harmonie, hiërarchische verhoudingen en de plicht van de vorst om goed en rechtvaardig te zijn, heeft een stempel gedrukt op de culturen van China, Korea en Japan.

De Confucius-cultus overleefde zelfs het maoïsme. De monumenten in zijn geboorteplaats, die voor een deel 2500 jaar oud zijn, vormen een belangrijke toeristische attractie. Eind vorig jaar besloot het stadsbestuur ze eens goed te laten schoonmaken. Dat karwei werd gegund aan een nieuw bedrijf, dat speciaal was opgericht om het Confucius-toerisme te promoten.

De China Confucius International Tourism Co. Ltd. wist niets van toerisme, en nog minder van restauratie. Haar werklieden gingen houten muren, grafstenen en gedenkplaten met harde borstels en ander grof geschut te lijf.

Alles is nu schoon, maar de wandschilderingen zijn zwaar beschadigd. Op veel plaatsen is de verf afgebladderd. Het schoonmaakwater is diep in het hout gedrongen, zodat nog grotere schade wordt verwacht. Het water heeft ook de vochtigheidsgraad in de gebouwen zo verhoogd, dat de daar tentoongestelde oudheden dreigen te worden aangetast.

De archeologische autoriteiten zijn woest. De centrale regering laat een onderzoek instellen. Het staat nu al vast dat alle voorschriften zijn geschonden . En dat de Unesco weer reden heeft voor haar verwijt dat China zorgeloos omspringt met zijn wereldcultuurmonumenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.