Conflict over landelijke recherche tussen OM en politie naar kookpunt

Over de vorming van een landelijke recherche is een hoog oplopend conflict ontstaan tussen de top van het Openbaar Ministerie en de hoofdcommissarissen van politie en hun korpsbeheerders....

Het overleg tussen burgemeester Opstelten van Rotterdam (korpsbeheerdersberaad), Vogelzang (Raad van Hoofdcommissarissen) en De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal (de top van het OM), eindigde 'nog net niet in een vechtpartij', zeggen ingewijden.

Volgens betrouwbare bronnen is de al jaren durende discussie nog nooit zo heftig geweest. Voor de verbetering van de opsporing van de zware criminaliteit, zoals mensensmokkel, terrorisme en drugshandel, wil het OM een aparte eenheid. De hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders zoeken een oplossing binnen het bestaande politiebestel.

Ingewijden vinden dat de ministers Korthals van Justitie en De Vries van Binnenlandse Zaken met harde hand moeten ingrijpen. 'In deze situatie kom je er met het poldermodel niet uit', zegt een van hen, 'iedereen heeft zijn eigen belang.' Een andere betrokkene zegt: 'Het is een pure machtstrijd. Dit kan alleen maar nare gevolgen hebben voor de verhoudingen.'

De politie en het OM zijn het erover eens dat de opsporing van misdaad een nieuwe impuls moet krijgen. De opsporingscapaciteit heeft geen gelijke tred gehouden met de groei van de criminaliteit. De politie erkent dat in eigen huis orde op zaken moet worden gesteld, maar besloot deze week dat het opzetten van een landelijke recherchekorps daarvoor niet de goede weg is. Volgens de hoofdcommissarissen en de burgemeesters (korpsbeheerders) moet politiezorg verankerd zijn in de regio.

Binnen de Raad van Hoofdcommissarissen zijn afspraken gemaakt over wat genoemd wordt 'een samenhangend landelijk recherchesysteem'. De politiechefs hebben toezegd zich te houden aan de prioriteiten die het college van procureurs-generaal stelt in de opsporingsonderzoeken. Er komt een landelijke coördinatie en met de beschikbare mankracht wordt flexibeler omgegaan.

De Raad meent dat het besluit aanzienlijk tegemoet komt aan de wensen van het OM. De procureurs-generaal noemen het besluit echter 'halfslachtig'. Volgens het college kan alleen een landelijke recherche, centraal aangestuurd door het OM, adequaat reageren op zware criminaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden