Conflict om Ugandese leider Kony

De Ugandese rebellenleider Joseph Kony krijgt amnestie als hij de burgeroorlog afzweert en positief reageert op de vredesonderhandelingen die volgende week in Zuid-Sudan beginnen....

Van onze buitenlandredactie

Met zijn verklaring komt Museveni in aanvaring met het het Internationaal Strafhof (ICC) dat vorig jaar een arrestatiebevel tegen Kony uitvaardigde.

Kony, leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA), wordt gezocht door het ICC in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid. Het LRA, dat het bewind van Museveni in Kampala bestrijdt, wordt verantwoordelijk gehouden voor het ontvoeren van vele duizenden kinderen in het noorden van Uganda om ze in te zetten als kindsoldaat of seksslavin. Burgers worden door het LRA gedood of verminkt met als gevolg dat miljoenen Noord-Ugandezen de afgelopen twintig jaar naar kampen zijn gevlucht.

Kony, die in mei na lange tijd uit het oerwoud opdook, lijkt voor het eerst genegen over vrede te praten. In Juba, in Zuid-Sudan, zijn onder auspiciën van vredesbeweging Pax Christi en de regering van Zuid-Sudan daartoe de eerste stappen gezet. De LRA heeft in Juba al een delegatie ondergebracht, het wachten is op een afvaardiging van Uganda die dezer dagen wordt verwacht.

Het leger van Museveni heeft jarenlang vergeefs op Kony, die vaak in het zuiden van Sudan verblijft, gejaagd. De laatste tijd zou Kony zich vooral in het oosten van Congo verborgen houden. Museveni bekritiseerde dinsdag de Verenigde Naties, die een mogelijkheid onbenut zouden hebben gelaten om Kony op te pakken in Congo. In dat land is Monuc gestationeerd, de grootste VN-vredesmacht.

Monuc heeft, luidt de kritiek van Museveni, niet actief op Kony gejaagd, ook niet nadat het LRA in januari van dit jaar acht blauwhelmen doodden. Museveni: ‘Daarom zijn wij nu ook niet langer gebonden aan de regels van de internationale gemeenschap.’

Museveni, die de misdaden van Kony vergeleek met die van Adolf Hitler, zei dat hij zich verraden voelde door het falen van de VN en dat hij, om de vrede te bespoedigen, niet anders kan dan amnestie te verlenen. ‘Het is Kony’s laatste kans. Als hij weer gaat vechten, doden we hem.’

Uganda heeft het ICC-oprichtingsverdrag, het Statuut van Rome, in juni 2002 ondertekend. Als ondertekenaar van de statuten van het ICC is Museveni dus formeel verplicht Kony uit te leveren aan Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden