Conflict om bouw-cao verhard na informeel overleg tussen bonden en werkgevers Schade staking geschat op 200 miljoen

De schade van de bouwstaking is opgelopen tot meer dan tweehonderd miljoen gulden. Tot deze schatting komt het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

NVOB-voorzitter J. Ravesloot becijferde vrijdag op een jubileumcongres in Maastricht van het honderdjarige verbond dat de negentien stakingsdagen het bedrijfsleven al meer dan tweehonderd miljoen hebben gekost. De kosten van de bouwstaking van vijf jaar geleden werden geraamd op 25 miljoen.

Volgens Ravesloot lijden behalve bouwondernemers ook toeleveranciers, opdrachtgevers en klanten van de aannemers veel schade. Alleen al de installatiebedrijven zouden door de bouwstaking drie miljoen gulden per dag mislopen. Daarbij past wel de kanttekening dat deze bedrijven na de staking veel inhaalopdrachten ontvangen, waardoor de schade weer voor een deel wordt gladgestreken.

Vice-voorzitter J. van Dijk van het NVOB zei gisteren in Maastricht dat hij hoopte dat de cao-onderhandelaars snel tot overeenstemming komen. 'Onze opdrachtgevers, wij en ook u worden de dupe van deze langdurige stakingsactie. Ook de werkgevers hebben groot belang bij een goede cao', aldus Van Dijk.

Het einde van de bijna vier weken durende staking is nog steeds niet in zicht. Informeel overleg tussen de werkgevers en de bonden heeft deze week niets opgeleverd. 'Het heeft de kloof alleen maar groter gemaakt', zegt voorzitter L. Middendorp van de vakvereniging Het Zwarte Corps. De bonden deden naar eigen zeggen 'constructieve voorstellen', maar 'dit zaad is helaas nog niet tot wasdom gekomen'.

De drie bouwbonden verwijten de werkgevers dat ze steeds weer terugkomen met het eindbod van 5,5 procent. 'De werkgevers zijn aan het terugonderhandelen', aldus voorzitter F. van der Meulen van de Hout- en Bouwbond CNV. Het breekpunt is de overgangsregeling voor bijna-vutters, waarvoor 2,2 miljard gulden nodig is.

De bouwondernemers blijven bij hun eis dat de bonden in ruil voor het op fatsoenlijke wijze geleidelijk opheffen van de vut twee tot drie atv-dagen inleveren en het ziekengeld beperken. Ook zeggen de werkgevers geen geld te hebben voor de extra loonsverhoging die de bonden voor volgend jaar bovenop de automatische prijscompensatie verlangen.

De maatschappelijke druk op de cao-onderhandelaars wordt opgevoerd. Minister Melkert van Sociale Zaken heeft hen vrijdag opgeroepen de staking te beëindigen omdat die 'lang genoeg heeft geduurd en er te veel gedupeerden zijn'. Melkert zei dit nadat burgemeester Peper van Rotterdam er bij hem op had aangedrongen dat een bemiddelaar wordt aangezocht die de onderhandelingen kan vlottrekken. Volgens Peper lopen diverse bouwprojecten in Rotterdam schade door de staking.

Als mogelijke bemiddelaars noemde hij A. van der Zwan en W. Albeda, die vorig jaar bemiddelden in het slepende conflict in de binnenvaart. Minister Melkert denkt na over het verzoek om bemiddeling. Pepers verzoek werd echter zowel door de bouwondernemers als de vakbonden onmiddellijk van de hand gewezen.

Een poortblokkade van stakende bouwvakkers bij de Rotterdamse Erasmusbrug is vrijdag door de rechter verboden. President mr J. Mendlik van de Rotterdamse rechtbank bepaalde in een kort geding dat stakers hun werkwillige collega's niet langer het werk mogen beletten.

Het kort geding werd aangespannen door de aannemerscombinatie die veertig Belgische werknemers heeft ingehuurd voor het plaatsen van een pyloon. Volgens de planning moet deze pyloon komende week vanuit Hoek van Holland worden ingevaren. De aannemers trokken hun eis voor een algeheel stakingsverbod tijdens de zitting in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden