Commentaar

Conflict Oekraïne belemmert kernwapenverdrag Rusland en VS

Rusland en de VS moeten hun INF-geschillen gescheiden houden van het conflict over Oekraïne.

Vladimir Poetin (L)en Barack Obama (R) spreken elkaar voorafgaand van een APEC-bijeenkomst. Beeld afp

De Russische strijdkrachten krijgen er dit jaar veertig intercontinentale ballistische raketten bij, verklaarde president Poetin deze week triomfantelijk op een wapenbeurs bij Moskou. Nieuws was het niet echt: volgens het moderniseringsprogramma voor de strijdkrachten dat Poetin na de oorlog met Georgië afkondigde, zou Rusland er dit jaar zelfs vijftig stuks bij krijgen.

Het ging vooral om de taal. De afgelopen tijd roffelt het Kremlin steeds vaker op de nucleaire trom, kennelijk om de rest van de wereld eraan te herinneren dat Rusland nog steeds een supermacht is. Rusland dreigde kernraketten te plaatsen op het vorig jaar geannexeerde schiereiland Krim en liet Denemarken dreigend weten dat het zijn kernwapens op Deense doelen zou richten als dat land zou meedoen aan het Amerikaanse raketschild tegen landen als Iran.

Onverantwoordelijke taal, maar nog zorgelijker is dat Rusland zijn nucleaire status ook daadwerkelijk gebruikt. Volgens Poetin heeft het Kremlin bij de inname van de Krim zelfs overwogen zijn kernarsenaal in staat van paraatheid te brengen om een eventuele westerse reactie af te schrikken.

Kernwapens

Maar met de operatie tegen Oekraïne heeft Rusland tegelijk zijn buurlanden op het belang van kernwapens gewezen. Als Oekraïne zijn kernwapens in 1994 niet had opgegeven in ruil voor de Russische garantie dat het zijn grenzen zou respecteren, zou Rusland het nooit hebben aangedurfd in Oekraïne te stoken.

Het nucleaire debat dreigt nu nog hoger op te lopen doordat de VS overwegen kruisraketten in Europa te plaatsen, omdat Rusland zich volgens Washington niet aan het INF-verdrag over het afschaffen van middellange-afstandsraketten houdt. Rusland heeft al met tegenmaatregelen gedreigd als dat gebeurt.

Uiteraard zouden de Oost-Europese landen wel belangstelling hebben voor de stationering, als ultieme garantie tegen een Russische inval. Maar het is te hopen dat Rusland en de VS hun INF-geschillen gescheiden houden van het conflict over Oekraïne. Dat zijn geschillen die thuishoren in de klassieke wapenbeheersingsonderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden