Conflict Noord-Korea en VS escaleert verder: 'Trump is geestelijk gestoord en op zelfmoordmissie'

Het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is zaterdag verder geëscaleerd met een vlucht van Amerikaanse bommenwerpers langs de Noord-Koreaanse kust en een harde toespraak van de Noord-Koreanen bij de Verenigde Naties.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho. Foto reuters

'Een bezoek van onze raketten aan het gehele Amerikaanse vasteland is eens te meer onvermijdelijk geworden', zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho achter het spreekgestoelte van de Verenigde Naties. Kennelijk had Trumps dreigement van 'totale verwoesting', eerder deze week, hem niet afgeschrikt. Integendeel: volgens Ri was Trumps dreigement een 'onomkeerbare fout'.

Hij noemde de Amerikaanse president 'geestelijk gestoord' en zei dat die 'het Witte Huis de afgelopen acht maanden heeft veranderd in een lawaaiige markt vol gekakel'. Volgens hem is Trump degene die op een zelfmoordmissie is, en niet de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un, zoals Trump deze week zei. 'Als er onschuldige levens worden getroffen vanwege deze zelfmoordaanval, is Trump daar totaal verantwoordelijk voor.' Trump reageerde via twitter op de toespraak van Ri. 'Als hij de gedachten van kleine Rocket Man herhaalt, dan zullen ze niet lang meer rondlopen!'

'Evenwicht herstellen'

Naast beledigingen en dreigementen in reactie op Trumps beledigingen en dreigementen presenteerde Ri ook iets wat op een Noord-Koreaanse nucleaire gedachtengang leek. Volgens hem wil Noord-Korea alleen maar kernwapens om het evenwicht met de Verenigde Staten te herstellen, en om zo een invasie te voorkomen. Sancties zouden zijn land daar niet van weerhouden, zei hij. 'Het is vergeefse hoop te denken dat Noord-Korea ook maar een duimbreed zal wijken door de hardere sancties van vijandelijke mogendheden', zei hij.

China liet zaterdag weten dat het de export van olieproducten en import van textiel uit Noord-Korea heeft bevroren. Daarmee lijkt het toe te geven aan de grotere Amerikaanse druk om de navelstreng tussen China en Noord-Korea af te knijpen. Maar Noord-Korea heeft een groot incasseringsvermogen; de vraag is of sancties helpen bij het inperken van het nucleaire programma.

Om de dreigementen kracht bij te zetten lieten de Amerikanen zaterdag een aantal B-1B bommenwerpers en F-15C jachtvliegtuigen langs de kust van Noord-Korea vliegen. Ze vlogen boven internationale wateren, maar volgens het Pentagon zijn er deze eeuw nog geen Amerikaanse vliegtuigen zo ver noordelijk boven de gedemilitariseerde zone geweest, de strook die de twee Korea's van elkaar scheidt.

'De missie is een demonstratie van Amerikaanse vastbeslotenheid en een duidelijke boodschap dat de president veel militaire opties heeft om elke bedreiging het hoofd te bieden', zei een woordvoerder van het Pentagon. VN-gezant Nikki Haley had donderdag ook al gezinspeeld op de militaire alternatieven die Amerika zou hebben, zonder te willen verklappen wat die zijn. Amerikaanse militaire actie is riskant, omdat Noord-Korea veel conventionele artillerie heeft die bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zou kunnen halen.

Een B-1B bommenwerper. Foto epa
Meer over