Conflict LPF-fractie en interim-bestuur escaleert

Het sluimerende conflict tussen de Tweede-Kamerfractie en het interim-bestuur van de LPF is woensdag geëscaleerd. Fractievoorzitter Wijnschenk liet weten snel van het bestuur af te willen. Het bestuur kondigde aan mogelijk fractieleden te schorsen of royeren.

ANP en Internetredactie

LPF-fractievoorzitter Wijnschenk wil al over enkele weken een ledenvergadering houden, waarbij de leden een nieuw partijbestuur moeten kiezen. 'Het wordt hoog tijd voor democratie in de hele partij', zei Wijnschenk woensdag na afloop van LPF-fractieberaad. Het huidige interim-bestuur onder leiding van vastgoedondernemer Maas is niet gekozen, onderstreepte hij.

Wijnschenk zei verder geruchten te hebben vernomen dat Maas andere ondernemers in de vastgoedsector heeft aangespoord om zich verkiesbaar te stellen voor Provinciale Staten. De verkiezingen hiervoor vinden maart volgend jaar plaats. Provinciale Staten beslissen onder meer over de verdeling van bouwgrond. 'Ik heb geen zin in Italiaanse toestanden', zei Wijnschenk.

Het interim-bestuur liet woensdag in een verklaring weten dat voorzitter Maas gaat onderzoeken welke 'disciplinaire maatregelen' kunnen worden genomen tegen leden van de Tweede-Kamerfractie van de LPF. Daarbij behoren schorsing en royement tot de mogelijkheden, volgens Maas. De voorzitter handelt volgens de verklaring in opdracht van de twaalf provinciale besturen van de LPF.

De provinciale besturen zijn unaniem van oordeel dat meerdere leden van de fractie met hun optreden in en buiten de fractie het aanzien van de LPF, maar ook dat van de Tweede Kamer, ernstig hebben geschaad, staat in de verklaring.

Maas wilde niet zeggen welke Kamerleden op de korrel worden genomen, maar Kamerlid De Graaf hoort er in elk geval bij. De Kamerleden krijgen persoonlijk te horen of hun positie wordt onderzocht en hebben dan tot zaterdag om op te reageren. Op die dag komt het interim-bestuur opnieuw bijeen met de provinciebesturen.

Volgens het fractiebestuur onder leiding van voorzitter Wijnschenk kan het interim-bestuur de fractie helemaal niets maken. Omdat het niet is gekozen, zou het geen verstrekkende besluiten kunnen nemen. 'Maas mag alleen reorganiseren. Voor andere dingen heeft hij geen mandaat', aldus Kamerlid Schonewille woensdag.

Eerder op de dag had minister Heinsbroek van Economische Zaken, door Wijnschenk gevraagd partijleider te worden, ook al onderstreept dat Maas slechts 'crisis-manager' is. Om die reden moet hij zich volgens Heinsbroek buiten het conflict in de LPF-fractie houden, dat dinsdag leidde tot het vertrek van Kamerleden De Jong en Eberhard.

Heinsbroek riep Maas eveneens op snel een ledenvergadering uit te schrijven, zodat een nieuw bestuur kan worden gekozen.

De ledenvergadering zal er ook snel komen, verklaarde P. Stolker, voorzitter van de belangrijke LPF-afdeling Zuid-Holland. Maar de provinciebesturen steunen allen een kandidatuur van het huidige interim-bestuur met Maas en strafpleiter Hammerstein, aldus Stolker.

Kamervoorzitter Weisglas zei woensdag zich zorgen te maken over het aanzien van de Tweede Kamer. Dat wordt geschaad door de ruzies in de LPF, aldus Weisglas. Het handgemeen tussen LPF-Kamerlid Alblas en een Parool-fotograaf was volgens Weisglas het trieste dieptepunt. 'Het kan gewoon niet dat dit soort dingen gebeuren.'

LPF-fractievoorzitter Wijnschenk kan zich de zorgen van Weisglas goed voorstellen, zei hij. 'Hij heeft groot gelijk. Ik heb het gerommel liever ook niet', aldus Wijnschenk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden