Conflict Jemen zou naar zuiden zijn overgeslagen

De bloedige gevechten tussen noord- en zuid-Jemenitische legereenheden in het noorden zijn overgeslagen naar het zuiden van het land. Dat hebben zuidelijke functionarissen vrijdag gemeld....

AP, Reuter

SANA

Eerder op de dag deden geruchten de ronde dat gewapende burgers in de zuidelijke streek Radfan een basis hebben omsingeld waar een noordelijke eenheid is gelegerd. De zuidelijke legereenheid die woensdag in Amran slaags raakte met een noordelijke eenheid komt uit Radfan. De burgers zouden garanties eisen voor de veiligheid van de zuidelijke soldaten in Amran.

Jemen staat bol van de geruchten dat de regering de noodtoestand wil uitroepen. Aan beide kanten van de grens tussen het noordelijke en zuidelijke landsdeel, die sinds 1990 een eenheidsstaat vormen, staan vijf zwaar bewapende brigades tegenover elkaar. Het Jemenitische leger is nog altijd niet geïntegreerd.

Het aantal slachtoffers dat het conflict tussen de noordelijke Eerste Pantserbrigade en de zuidelijke Derde Pantserbrigade eerder deze week heeft geëist, is onbekend. Volgens zuid-Jemenitische zegslieden zijn er tweehonderd doden gevallen, volgens Arabische diplomaten ligt het aantal doden op 120. Westerse diplomaten achten een dodental van achthonderd niet uitgesloten.

Het conflict brak woensdag uit op de legerbasis Amran. Het Jemenitische ministerie van Defensie liet vrijdag weten dat de officier die ervan wordt verdacht de gevechten te hebben uitgelokt, een zuidelijke kolonel, wordt gezocht en voor de krijgsraad zal moeten verschijnen. Het ministerie wordt door noorderlingen beheerst.

De Egyptische onderminister van Buitenlandse Zaken Hammam heeft zijn bemiddelingspoging voortgezet. Donderdag sprak hij met de noordelijke president Salah, vrijdag met de zuidelijke vice-president Al-Beidh. De twee werken al sinds augustus vorig jaar niet meer samen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden