Conflict Georgië en Rusland om raket

Saakasjvili: agressie Moskou Europees veiligheidsprobleem...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Kemphanen Rusland en Georgië zijn opnieuw in een ‘retorische oorlog’ beland naar aanleiding van een veronderstelde Russische raketaanval op Georgisch grondgebied. De Georgische president Saakasjvili sprak dinsdag van ‘een Europees veiligheidsprobleem’, maar Rusland ontkent elke betrokkenheid.

Volgens Georgië levert een niet-ontplofte raket die niet ver van de grens met het separatistische Zuid-Ossetië is aangetroffen, het bewijs van een Russische raketaanval, uitgevoerd door twee bommenwerpers van Russische makelij. Temeer daar op de raket Russische technische specificaties zijn aangetroffen. Volgens Saakasjvili past het incident, bedoeld om ‘paniek te zaaien en de stabiliteit in Georgië te ondermijnen’, in een patroon van Russische agressie.

Verwijzend naar de Russische agitatiecampagne tegen Estland eerder dit jaar, zei hij: ‘Ik weet niet hoe vaak dit moet gebeuren voordat de internationale gemeenschap met een sterke reactie komt. We moeten ze allemaal stoppen voordat het te laat is.’

Rusland ontkent de beschuldiging ten stelligste en spreekt juist van een Georgische ‘provocatie’, bedoeld om de Russische aanwezigheid in de regio in een kwaad daglicht te stellen. Russische zegslieden wezen er gisteren op dat Georgië ook over de Soechoi bommenwerpers beschikt die de raket gedropt zouden kunnen hebben. De vliegtuigen zouden ook niet vanuit Rusland aangevlogen zijn, maar juist vanuit tegenovergestelde richting.

Onderzoekers van onder meer de OVSE hadden gisteravond nog niet hun conclusies gepresenteerd over de toedracht van het incident. De context waarin de veronderstelde ‘raketaanval’ plaatshad, is er echter een van steeds oplopende spanningen tussen enerzijds Abchazië en Zuid-Ossetië (in de rug gesteund door Moskou) en anderzijds het Georgië van Saakasjvili, die herhaaldelijk heeft aangekondigd het probleem van de afvallige provincies te zullen ‘oplossen’.

Daarbij laten beide zijden geen kans onbenut om olie op het vuur te gooien. Zo houden de afvallige gebieden referenda over onafhankelijkheid en getuigt Saakasjvili op zijn beurt van militaristische bravoure die door de tegenpartij provocerend wordt genoemd. In zijn rapport aan de VN-Veiligheidsraad over de situatie stelt secretaris-generaal Ban Ki-moon: ‘Ik vraag beide zijden met klem om van elkaar weg te blijven.’ De VN-chef roept Georgië op een in de veiligheidszone gelegen ‘patriottistisch jeugdkamp’ te verwijderen.

De relaties tussen Rusland en Georgië zijn al jaren gespannen, maar zijn verder verslechterd sinds in 2003 de pro-westerse Saakasjvili aan de macht kwam. Diens wens om tot de NAVO toe te treden stuit op grote tegenstand van Moskou, net zoals het streven van Georgië om het vraagstuk rond de separatistische gebieden te ‘internationaliseren’.

Vorig najaar brak er een crisis uit tussen Georgië en Rusland, onder meer naar aanleiding van een spi onagerel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden