Conflict dreigt bij ABP door nieuwe voorman

Het bestuur van het ABP heeft niet zonder slag of stoot ingestemd met de benoeming van Elco Brinkman tot nieuwe voorzitter....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Brinkman wordt op 1 september voorzitter van het bestuur van het ABP. Hij volgt Bert de Vries op, die op 1 juli opstapte. Het ABP, het op één na grootste pensioenfonds ter wereld, beheert 327 miljard gulden voor de oude dag van ambtenaren.

Een aantal werkgeversleden van het ABP-bestuur opperde bezwaren tegen de combinatie van functies van Brinkman. Het gaat vooral om het vice-voorzitterschap van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Binnen VNO-NCW is het Verbond van Verzekeraars een toonaangevend lid. Brinkman is als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf vice-voorzitter van VNO-NCW.

De belangen van verzekeraars staan op pensioengebied haaks op die van de pensioenfondsen. Verzekeraars willen een groter deel van de pensioenmarkt. Ook keren zij zich fel tegen de aanvullende pensioenvoorzieningen, die de pensioenfondsen aanbieden. Zo eisen zij dat ABP Verzekeringen, die dit soort voorzieningen aanbiedt, van naam verandert en geen gebruik maakt van het adressenbestand en gegevens over pensioentekorten van ambtenaren in de ABP-databank.

Enkele leden van het ABP-bestuur vinden de combinatie van functies van Brinkman een risico. Werkgeverslid L. Koopmans vindt volgens de notulen dat de situatie zich kan voordoen waarbij het ABP zich zal moeten verzetten tegen standpunten die de bestuursvoorzitter in ander verband mede tot stand heeft gebracht.

Brinkman was overigens niet de enige kandidaat om bestuursvoorzitter van het ABP te worden. Daarvoor was het ABP ook in gesprek met Hans Wiegel. Die weigerde volgens de notulen echter op te stappen als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Dat was een ABP-eis. Een combinatie van deze functie met het voorzitterschap van het ABP zou onverenigbaar zijn, vonden met name de werknemersleden van het ABP-bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden