Conflict binnen Forum voor Democratie: Baudet zet twee prominente leden uit de partij

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft maandag twee prominente leden verwijderd uit zijn partij. Robert De Haze Winkelman en Betty Jo Wevers worden ervan beschuldigd dat ze de partij saboteerden. Beiden zeggen dat ze slechts pleitten voor meer interne democratie.

Redactie
Baudet in de Tweede Kamer. Beeld anp
Baudet in de Tweede Kamer.Beeld anp

De twee waren vorig jaar nog betrokken bij de samenstelling van de landelijke kandidatenlijst van Forum. Wevers is voormalig VVD-Statenlid. De Haze Winkelman, oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, was eind jaren negentig Eerste Kamerlid voor de VVD. Zeven jaar geleden verliet hij die partij. Hij werd eind 2016 nog door Baudet binnengehaald als een trofee - een bewijs van de aantrekkingskracht van het Forum op VVD'ers.

Nu stelt Baudet in een verklaring namens hemzelf en het partijbestuur (waarvan hij voorzitter is) dat De Haze Winkelman en Wevers de afgelopen maanden met 'dreigementen en kwaadsprekerij hebben geprobeerd de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen'. De partijtop noemt het gedrag van de twee 'onacceptabel'.

En zo heeft ook Baudet plotseling te maken met problemen op dat ene punt waar hij zijn grootste electorale concurrent, Wilders' PVV, voorbij leek te streven: de uitbouw van een volwassen partijorganisatie.

Het bestuur van Forum zegt niet de kant op te willen gaan van andere nieuwe partijen die de afgelopen jaren ook te maken kregen met interne strubbelingen, maar volgens de verwijderde leden draait Baudet juist de interne democratie de nek om. 'Blijkbaar is het pleiten voor meer interne democratie te bedreigend voor een 'democratische' partij', aldus Wevers, die zegt dat ze niet van tevoren was ingelicht over haar verwijdering uit de partij. Volgens Wevers is Forum 'een intern volkomen ondemocratische partij'.

'Schrikbewind'

De Haze Winkelman zegt dat er een 'schrikbewind' heerst. Hij beschuldigt Baudet en het partijbestuur ervan de macht niet te willen delen en tegen democratisering van Forum te zijn. 'Het is een bloody shame dat een partij die zegt de democratie te willen herstellen in eigen partij een schrikbewind voert en dat ieder lid die iets wil bijsturen meteen als vijand van de partij wordt neergezet, zelfs als dat de meest loyale leden zijn', aldus De Haze Winkelman maandagavond in een verklaring die hij op Twitter plaatste. 'Op deze wijze en met deze mensen gaat Forum voor Democratie het niet redden, ik zeg dat met grote spijt. Angst en wantrouwen tegen je eigen leden gaat een goede uitbouw in de weg staan.'

Volgens het voormalige Eerste Kamerlid is door de tegenstand van Baudet en het partijbestuur de 'uitbouw' van de partij in december stopgezet. Zo zouden de teams in de provincies op non-actief zijn gezet. De Haze Winkelman: 'Niemand begrijpt waarom dit gebeurt, er is ook nauwelijks communicatie met deze waardevolle leden. Wie dit alles onacceptabel vindt en tracht bij te buigen, wordt als vijand gezien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden