Confessioneel onderwijs sluit akkoord flexwet

Werknemers en werkgevers in het confessioneel onderwijs hebben donderdag tijdens een informeel overleg een akkoord bereikt over de problemen rond de zogenoemde flexwet....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Als de andere bonden en werkgevers vandaag met de voorstellen akkoord gaan, worden kinderen niet meer naar huis gestuurd als hun juf of meester ziek is.

De problemen, die een CAO voor het basisonderwijs in de weg stonden, doen zich alleen voor bij de ongeveer zesduizend niet-openbare scholen voor het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Daarom zijn de confessionele werkgevers en bonden de belangrijkste partijen in het conflict.

De flexwet is van kracht als er in een sector geen collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten. In een CAO kan de flexwet worden omzeild. In twee maanden zijn de partijen er niet in geslaagd een overeenkomst te bereiken.

Het belangrijkste struikelblok is het zogeheten 'kettingbeding'. Dat regelt dat iemand recht heeft op een vaste baan als hij in korte tijd drie perioden achter elkaar bij dezelfde werkgever heeft gewerkt. Zelfs als iemand drie keer achter elkaar één dag invalt, en dat komt in het onderwijs zeer regelmatig voor.

De bonden wilden het recht op een vaste aanstelling behouden. Zij waren bereid het aantal gewerkte dagen flink uit te breiden.

De werkgevers zijn faliekant tegen die verplichting. Zij willen een vervanger pas een vaste baan geven als er op een school een vacature is.

Bovendien willen zij het recht hebben een vervanger te beoordelen. Wie niet goed is, komt niet in aanmerking voor een vast contract.

De CNV-onderwijsbond is gisteren in grote lijnen akkoord gegaan met de werkgevers zodat het nu mogelijk is ook voor het basisonderwijs een CAO af te sluiten.

Het kettingbeding is nu van tafel. De vertegenwoordigers van de werkgevers hebben beloofd dat zij hun best zullen doen vervangers in vaste dienst te nemen. Maar van een verplichting is geen sprake.

Volgens C. Hulscher, onderhandelaar namens de Besturenraad, kunnen de scholen niet anders. 'Wij krijgen van het ministerie geen geld om extra mensen aan te stellen, daarom kunnen wij helemaal niet aan de verplichtingen van de flexwet voldoen.'

Een woordvoerder van het CNV kan niet verklaren waarom eerst kinderen naar huis moesten worden gestuurd, voordat zijn bond met de werkgeversvoorstellen akkoord gaat. 'Ik weet het niet. Wellicht hebben we te weinig gepraat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden