Conferentie in Rome over Libanon-crisis mislukt

Bij de Libanon-conferentie in Rome is geen overeenstemming bereikt over maatregelen ter beëindiging van het bloedvergieten...

ANP

De vertegenwoordigers van vijftien landen en enkele internationale organisaties verklaarden dat ze wel ‘met kracht’ willen blijven werken ‘aan de urgente noodzaak tot een duurzaam staakt-het-vuren’ in de strijd tussen Israël en de Libanese Hezbollah.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D'Alema, riep tijdens een persconferentie na afloop Israël op tot de grootst mogelijke terughoudendheid bij zijn optreden in Libanon.

De deelnemers aan de conferentie zijn bezorgd over het lot van de burgerbevolking en zullen een donorconferentie organiseren voor de wederopbouw, aldus D'Alema. Hij herinnerde eraan dat de Libanese regering haar gezag over het hele grondgebied van de staat moet kunnen uitoefenen.

Israël en de grote steunpilaren onder Hezbollah, Syrië en Iran, waren afwezig in Rome. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, riep Teheran en Damascus op ‘een keuze te maken’ over welke rol ze willen spelen in het Midden-Oosten. Volgens haar hebben beide landen een medeverantwoordelijkheid om het geweld te stoppen.

Rice maakte nog eens duidelijk dat wat haar betreft een staakt-het-vuren pas echt kan werken als Hezbollah de raketbeschietingen stopt en ontwapent. Haar Franse collega Philippe Douste-Blazy zei na afloop dat Rice zelfs in de slotverklaring geen oproep wilde tot een ‘onmiddellijk’ bestand, tot treurnis van Parijs.

Waarnemers zeiden dat Washington de facto Israël nog de ruimte wil geven met Hezbollah af te rekenen in Zuid-Libanon. Daarna kan er een bestand komen en kunnen buitenlandse militairen gaan toezien op het naleven daarvan.

Volgens Rice zal de komende dagen over de komst van een internationale troepenmacht worden gesproken. Die zou onder VN-vlag moeten gaan opereren. De Libanese premier Fuad Saniora toonde zich na afloop ronduit ontevreden. ‘Hoe langer we een bestand uitstellen, hoe meer burgers zullen sterven’, stelde hij bitter vast in Rome.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden