Condooms bij prostituees nog vaak kapot

Bij ruim een derde van de prostituees gaan condooms regelmatig stuk. Dat blijkt uit een onderzoek naar seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv onder risicogroepen in Den Haag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD Den Haag....

ANP

Uit dat onderzoek blijkt dat 3,5 procent van de prostituees besmet is met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Besmetting komt het meest voor bij verslaafde prostituees (22,2 procent) en transseksuele prostituees (20 procent). Onder de overige onderzochte vrouwelijke prostituees, was niemand hiv-positief.

Onderzoekers interviewden vanaf april 2005 tot januari 2006 ruim tweehonderd prostituees. Bijna 80 procent daarvan gebruikt condooms bij de omgang met klanten. Volgens de GGD bevestigen de resultaten het belang van het preventiebeleid van de dienst, onder meer over juist condoomgebruik.

Uit het onderzoek blijkt verder dat migranten nog steeds een risicogroep vormen. In Den Haag is 0,6 procent van de Antillianen, 0,7 procent van de Surinamers en 1,8 procent van de Ghanezen besmet met hiv. Dat is veel hoger dan het landelijke gemiddelde over de gehele Nederlandse bevolking. Dat ligt op 0,2 procent.

Onderzoeksresultaten eerder dit jaar uit Amsterdam lieten zien dat hiv bij prostituees het vaakst voor komt bij transgenders (transseksuelen en travestieten). Gemiddeld 7 procent van de onderzochte prostituees is in de hoofdstad met hiv besmet. Bij transgenders ligt dat percentage op 17, bij drugsgebruiksters op 11.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden