Condoleezza Rice zondag naar Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - In een poging de golf van geweld in het Midden-Oosten in te dammen, vertrekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zondag naar het crisisgebied. Ondertussen lijkt Israël zich voor te bereiden op een grondoffensief tegen de Hezbollah-militie in Libanon.

Minister Rice verklaarde vrijdag dat een onmiddellijk staakt-het-vuren van Israël in Libanon geen enkele zin heeft, als daaraan geen politieke voorwaarden voor Hezbollah zijn verbonden. Rice reageerde op de toenemende internationale druk op de joodse staat om de vijandelijkheden tegen de Hezbollah-militie in Libanon te staken. Ze zei dat een bestand een ,,loze belofte'' zou zijn als de onderliggende oorzaken van het conflict niet worden opgelost.

De bewindsvrouw riep Israël wel op alles in het werk te stellen om de Libanese burgerbevolking zo veel mogelijk te sparen. Ze sprak ook haar zorg uit over de gevolgen van het geweld voor de vorig jaar op democratische wijze gekozen Libanese regering.

Troepenmacht

Rice zei verder dat de VS niet onwelwillend staan tegenover het idee van een internationale troepenmacht om de grens tussen Israël en Libanon te bewaken. Zo'n troepenmacht moet wel ,,krachtig'' zijn, zei ze. De minister liet voorts weten dat de VS er geen deel van uit zullen maken.

Tijdens haar reis in het Midden-Oosten wil Rice Israël en de Westelijke Jordaanoever bezoeken, om daar met respectievelijk de Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas te spreken.

Rice gaat ook naar een top over de de huidige crisis in het Midden-Oosten, die woensdag in de Italiaanse hoofdstad Rome wordt gehouden. Volgens Amerikaanse diplomaten streeft minister Rice naar een permanente oplossing voor het conflict tussen Jeruzalem en Hezbollah.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden